От х:

Днес в x:

Висши училища и бизнеса в Смолян търсят "светлина в тунела"

Среща на тема “Висшето образование и потребностите на бизнеса в Смолянска област” постави на дискусия темата за партньорството между филиала на Варненския университет в Смолян, местната власт и бизнеса, както ивъзможностите за  скъсяване на дистанцията между тях. 

Броят на студентите намалява, връзката с пазара на труда е неефективна, липсват нужните за бизнеса кадри, бяха само част от проблемите пред ВУЗ-вете в региона, изтъкнати от президента на ВСУ проф. д. ик. н. Анна Недялкова. Тя предложи да се създадат браншови настоятелства, които да се включат по-активно в обучението и оценката на студентите, завършващи Варненския свободен университет.

Представители на работодателите в Смолян пък предложиха да се задълбочи обучението по техническите специалности, тъй като в региона има остра липса на кадри в областта на строителството, проектирането и машиностроенето, а така също и за използваните по тези специалности софтуерни продукти.

Собственикът на „Арексим – Инженеринг“ Кирил Асенов заяви, че е готов да си партнира с ВСУ “Черноризец Храбър” в подготовката и обучението на студенти в областта на машиностроенето.

Зам.- областният управител Зарко Маринов призова тези срещи да продължат в работен порядък, за да има резултати от тях. “Искам да заявя нашето желание и намерение да бъдем в услуга на висшето образование и работодателите, което да доведе до увеличаване на студените, за да може Смолян да продължи да се развива като университетски град“, каза още Маринов.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини