От х:

Днес в x:

Животновъди: Страшни болести ни полазват откъм Турция

Дезинфекцията на границата с Турция е пред спиране. Предложението е на Агенцията по храните и се очаква подписа на министъра на земеделието. Причината, която се изтъква е, че вече нямало огнища на зарази при съседите. Не така обаче смятат животновъдите от пограничния район, които настръхнаха, след като разбраха за мярката.

Те цитираха данни от официалния сайт на Международното бюро по епизоотия, където е посочено, че епизоотичната обстановка в Република Турция е доста усложнена. Съществуват огнища на сериозни зоонози /заболявания, от които боледуват и животните и хората/. Има реална опасност за пренасяне на причинителите на тези болести по механичен начин, твърдят специалистите. И посочват, че особено внимание трябва да се обърне на съществуващите около 2000 огнища на шап при съседите. Шапът е изключително контагиозно заболяване по преживните животни, което обхваща огромни територии. Начинът му на разпространение е основно чрез контакт /механичен/. Лечение на шапа няма. Единственият начин за ограничаване и ликвидиране на заболяването е методът Стампинг аут /унищожаване и загробване/. Фермерите задават логичния въпрос: може ли крехкото българско животновъдство да понесе едно такова заболяване заради отменяне на дезинфекцията на влизащите в страната МПС през граничните пунктове с Република Турция? И припомнят ситуацията преди няколко години в Бургаска област, по границата с Турция, колко животни бяха избити и загробени и колко човешки съдби бяха променени.

По официални данни и към момента в Република Турция има огнища на бяс, африканска чума по свинете, спонгиоформна енцифалопатия по говедата, класическа чума по свинете, дурин и енцифаломиелит по конете, енцифаломиелит, треска от долината Риф, шарка по овце и кози, везикуларна болест по свинете и др.

Наред с реалната опасност за проникване на заболявания, които биха довели до огромни загуби за българските животновъди, стои въпросът и с приходите от тази дейност, които за периода от 09 май 2014 до 31 декември 2014 г са 7 468 737,01 лева, сочи статистиката. Може ли Българската агенция по безопасност на храните, респективно държавният бюджет, да си позволи загубата на тези приходи, питат те.

Животновъди от цялата хасковска област са готови с протестна нота, която смятат да изпратят на министъра на земеделието с искане дезинфекцията на граничните пунктове с Турция да не бъде отменяна.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини