От х:

Днес в x:

Къртица спасява бракониери при акция на ИАРА

Хрилни мрежи бил единствения улов за риболовните ченгета. Мрежарите духнали своевременно

Бракониери се измъкнаха от наказателна отговорност, макар че бяха спипани по сигнал към ИАРА. На 29-ти март към риболовната инспекция бил изпратен сигнал за замрежване на река Марица в района на община Любимец. Три риболовни ченгета са направили среднощна засада с идеята да спипат мрежарите. Те между другото дошли, но преди да пипнат разхвърлените мрежи неизвестна къртица им се обадила, че са под наблюдение. Тримата мрежари си плюли на петите зарязвайки и мрежи и такъми. Опитът да бъдат настигнати от риболовните ченгета е бил обречен на неуспех-както защото бракониерите са били с по-бърза кола, така и заради несъстоятелността на преследването. Дори и да бяха заловени, в триото нямало да намерят ни риба, ни мрежи, а за много по-малки неща актовете са падали в съда.

Явно хвърлените от провидението мрежи са уловили около 20-тина килограма риба, предимно шаран, мряна и лин, която била върната в реката. Самите хрилни мрежи били с дължина 200 метра, което показва, че нарушителите не са били солови играчи, а организирана престъпна група за обезрибяване на местните водоеми. Въпреки това е бил съставен акт спрямо неизвестен извършител, което на практика означава, че щета има, но виновен - не.

Това е била съдбата на всички проверки на ИАРА през последната седмица. На язовир Басамака, поддържан от арендатори е осъществена съвместна проверка с полицията в Любимец. Като резултат са съставени 3 акта за административно нарушение. Виновници не са открити. На яз. Ивайловград са извадени и иззети 3 хрилни мрежи с обща дължина 240 м поставени от неизвестен извършител. Уловена риба шаран и каракуда е освободена и върната обратно във водата. Уредите са на съхранение в склада на отдел РК Хасково. Извършители естествено няма. На язовир Кюмюрлука, община Харманли – от водите на язовира е извадена и иззета хрилна мрежа с обща дължина 30 м, поставена от неизвестен извършител. Уловената риба – каракуда и лин е освободена и върната обратно във водата. И да е имало нарушители те се изнесли след навременно предупреждение. „Тези негодници имат по съвършена разузнавателна система от нашата полиция. Знаят какво ще предприемем“ вбесено коментира дългогодишен риболовен инспектор. По думите му, честа практика напоследък била рибните ченгета да бъдат пращани на зелен хайвер с фалшиви сигнали докато в същото време бракониерите вършеят на съседни водоеми. Дори да се заподозре къде действат мрежарите, винаги има човек който да ги предупреди навреме, за да си приберат такъмите или в най-лошия случай да бягат през глава, където им видят очите. Дори и да ги спипат, ако нямат в ръцете си мрежи, те са по-чисти от момина сълза. Поне за пред съда.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини