От х:

Днес в x:

Максим Минчев: Всички сме в дълг към Асеновград

"Аз обичам всички градове в България, но специално тази година много обичам този град, сигурен съм, че и вие също го обичате. Само че всички ние сме в малък дълг към него, защото няколко пъти годишно минаваме покрай него, но рядко се отбиваме. А този град е прекрасен, разходил се е много из цялата българска история, в него има разкошни храмове, наричан е Българският Йерусалим, в него има стенописи на великия Захари Зограф, средновековни крепости, манастири, има много хубаво вино, което се прави от местните винари и град, който инвестира в бъдещето, защото в него има най-много магазини за младоженци. След последния жокер ви е ясно, че става дума за Асеновград." С тези думи Генералният директор на БТА Максим Минчев връчи приза за най-красив град на България за 2014 г. на зам.-кмета на Мария Вълканова.   

Асеновград участва за първи път в класацията "Най-добър град за живеене в България". Националното проучване за качеството на живот в българските градове бе организирано за осми пореден път "Дарик" и "24 часа". Участниците бяха оценявани по 31 критерия, обединени в 10 групи - икономика, зелен живот, баланс между работа и свободно време, семейство, уличен живот, трафик/състояние на пътната мрежа, свързаност, здраве, образование и култура, престъпност.   

В началото на церемонията главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев и програмният директор на "Дарик" Константин Вълков представиха годишника "Най-добрите градове за живеене в България". В списанието специално са отделени три страници за Асеновград. Отличени са и ТОП 10 гордости на града - Асеновата крепост, Бачковският манастир, Палеонтологичният музей, Белинташ, обичаят "Каленица", Есенният фестивал, пехливанските борби, социалните приоритети, Чая и Родопите и, разбира се, духът на асеновградчани, пренесен през вековете и запазен до днес.

Ето какво сподели и кметът Емил Караиванов: "Асеновград неслучайно е наричан българският Йерусалим. Няма друг град, който да има в района си толкова манастири и параклиси. Гордеем се и с толерантността между етносите. Като истински потомци на старите станимаклии се стремим да укрепваме и развиваме града, за да го увековечим във времето. Най-голямата гордост на Асеновград са жителите му."

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини