От х:

Днес в x:

Обявиха Харманли за град герой заради бежанците

Харманли получи наградата „град герой“ от класация “Най-добър град за живеене за 2014“ на церемония снощи в София. Южният град от Хасковска област получи наградата заради приемането на бежанци в лагера на своя територия, който е и най-големия бежански център у нас.

Приемаме тази награда като символ на предизвикателствата, които поемаме с хилядите чужденци на наша територия. Това, че в този малък град цари синхрон и няма сериозни конфликти между бежанците и местното население, показва и че харманлийци сме хора толерантни, с европейско мислене. Героите са харманлийци. Благодаря им, че изтърпяха предизвикателствата на времето и продължават да търпят“, коментира кметът на Харманли Михаил Лисков, който снощи присъства на церемонията в столицата и лично получи наградата за града.

Управникът на Харманли обаче е категоричен, че продължава да настоява и търси начини за получаването на финансова подкрепа. Той посочи, че вече се усеща осезаема нужда от изграждането например на пречиствателно съоръжение за лагера. Лисков вече е получил обещание за покана за посещение в ЕК, пред която да изкаже лично нуждите на общината, свързани с приема на бежанците.

На церемонията снощи бяха раздадени общо 11 награди.

Призът „парти град на 2014" печели Приморско. Стара Загора стана

Перспективен град на 2014”. “Най-зелен град” е Хисаря, където има 3 находища на минерални води. За “Най-добрият град за живот на младите за 2014” е обявен Варна. С приза “исторически град” бе отличен Велико Търново. Асеновград пък се оказа „най-красив“. „Хай тек град на 2014” за поредна година отново е София, призът за “бизнес град” пък получи Пловдив.

Най-добри градове според читателите на в-к 24 часа и слушателите на Дарик радио станаха Пловдив и Русе.

Голямата награда „Най-добрият град за живеене през 2014“ взе София. Така столицата измести Бургас, който държа челната позиция, печелейки приза рекордните 3 пъти. По 33 критерии са оценявани градовете, наградите се връчват вече осма поредна година.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини