От х:

Днес в x:

В немската шпрехат по немските проблеми

Немско езичните на езиковата дадоха най-доброто от себе си


В Езиковата днес се отдадоха на дебат по проблеми на немското общество. Момчета и момичета от 10-тите класове обсъждаха 4 съвременни немски книги, предизвикали мащабни дискусии сред германското общество, като от хасковлийчетата се изискваше да имат и собствено мнение по наболелите проблеми в швабско. Това бе и повишената трудност за нашенци освен и без това трудния език – не стига, че си имаме проблеми, ами трябва да мислим и за немските. А от българска гледна точка техните не са повече от това дали булката Хилда заглежда съседа Георг или обратното. И колко пари ще им иска гърка Янис.

Книгите обаче засягат младежка и социална тематика, укориха лекомислието на външните учителите, журиращи говорилнята. Оказа се, че това е състезание, при това от най-престижните в света. В България то се организира за първи път от немската служба за педагогически обмен. При това хасковската Езикова попада във „великолепната седморка“ на български училища, избрани от германците като достойни да участват в тяхното състезание. Излъчва се само 1 победител от България, който заедно с най-добрите от другите държави заминава за 1-седмична визита в Берлин с богата културна програма на разноски на страната организатор. По обясними причини той трябва да е най-добрият от добрите, затова всички селектирани български гимназии пускат в състезанието само обучаващите се в курса за така наречени Шпрах дипломи - със засилено изучаване на немски. Влизането в него е по желание и става след 9-ти клас. Само година по-късно литературното състезание вече изисква не само перфектно владеене на езика, а и достатъчно социални и културни познания и опит, за да може да се влезе под кожата на една друга нация.

Децата на Езиковата бяха 6. Говореха гладко и без запъване, като отсъстваше обичайното „ъъ“ или интензивните жестове при забравена фраза или дума. Колко добре са се справили ще проличи при съотнасянето им към нивото на другите български гимназии.

Г. Христов

Състезаваха се 12 ученици от курса за Шпрах дипломите
Останалите слушаха чист немски на злободневна тематика
Други отвън имаха по-приятни занимания
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини