От х:

Днес в x:

Хасковска съдийка фаворит за главен съдебен инспектор

Теодора Точкова

Шефката на хасковския Административен съд Теодора Точкова е фаворит в предстоящия в края на тази или началото на следващата седмица избор на главен съдебен инспектор, пишат столични медии. Заключението им е базирано на проучвания и сондажи след политическите партии в парламента, както и нагласите на отделни депутати и магистрати.

За поста главен съдебен инспектор бяха номинирани Теодора Точкова, председател на Административния съд в Хасково и Вера Чочкова, съдия в Софийския градски съд. И двете предложения са от Съюза на съдиите.

Според столични медии партиите в НС вече са се договорили да подкрепят хасковската съдийка. По неофициална информация ГЕРБ, БСП и ДПС са се обединили зад нейната кандидатура. Част от Патриотичният фронт също щял да гласува за нея, а реформаторите още мислели, тъй като били смутени от близките връзки на Точкова с шефа на Върховния административен съд Георги Колев. Точно Колев бе магистратът, който мощно подкрепи Точкова за втори мандат начело на Административния съд в Хасково.

Постът на главен съдебен инспектор е без титуляр повече от две години. Основен проблем пред успешното завършване на процедурата се оказа условието за една номинация да гласуват минимум 160 народни представители.

Вече повече от две години Ана Караиванова на практика заема поста главен съдебен инспектор в разрез с конституцията, тъй като мандатът ѝ изтече в края на 2012 г. През октомври 2013 г. тя подаде оставка пред парламента, но заради липсата на процедура по отзоваването ѝ преди да бъде избран неин наследник, продължи да изпълнява тази длъжност.

Два поредни състава на парламента не успяха да се консолидират около една кандидатура за ръководител на Инспектората към ВСС. Първата процедура бе провалена заради скандал около имотните сделки на единствения излъчен тогава кандидат – съдия Веселина Тенева от Върховния административен съд. Срещу избора й остро възразиха и от съдийските среди, тъй като номинацията ѝ бе обявена абсолютно непрозрачно. Оказа се и, че тя е била член на съдебния състав, оправдал почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по делото му за конфликт на интереси.
Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини