От х:

Днес в x:

Борисов: Темида и сивата икономика са главните пречки

Премиерът Бойко Борисов присъства на Общото събрание на Предприемачи ГЕРБ
Премиерът Бойко Борисов посочи като основни проблеми пред българския бизнес съдебната система и по-конкретно – бавното решаване на делата, и сивата икономика.
В приветствието си пред участниците в Общото събрание на Предприемачи ГЕРБ премиерът отбеляза, че в момента в Народното събрание депутатите се отнасят популистки и са на път да объркат за пореден път банковата система, предаде БТА.

"В Америка въведоха това правило, но там съдебната система работи в срок и бързо, а тук делата се точат с много години. Представете си какво щеше да се случи, ако не ми беше дошъл нюхът да вкараме този специален закон за КТБ. Има синдици, благодарение на закона, а решение на съда - няма", коментира министър-председателят, припомняйки отново сделката за 1 евро.

Сивата икономика е другият основен проблем, отчете Борисов и отбеляза, че в годините не са спирали опитите за решаването му.

ªМисля, че сега намерихме правилната "вакса" за борбата с неяª, каза премиерът.

По думите му, от една страна, тя генерира корупцията, генерира 1-2 млрд. лв. в сивата икономика, убива родното производство.

"Към месец март има 145 млн. лв. излишък, което не се е случвало от 2008 година", отчете Борисов, но добави "разбира се, не се гласете да ги похарчим".

Той отбеляза, че над 830 млн. лв. повече са събраните в държавата приходи, като изрази надежда към края на годината да станат над 1,2 млрд. лева.

"Няма сфера, в която да не са работили схеми. Сега съм ги разделил на бригади от данъчни, митничари, полицаи, прокурори и други по различни теми - захар, месо, цигари, петрол. В най-студените дни - месец януари, с 30 процента се вдигна консумацията на бира. Огромни пари започнаха да излизат на светло във всяка една сфера", коментира още министър-председателят.

"Не се подвеждайте по Румъния", призова Бойко Борисов.

По думите му България е правила това, което сега става в северната ни съседка, поне три пъти - бяха арестувани министри, премиери дори - Стефан Софиянски, вследствие на което се оказаха чисти.

"Ние трябва да гледаме какво е в Германия, в Холандия, в тези държави с улегнала демокрация, където върховенството на закона е безапелационно", мотивира се премиерът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини