От х:

Днес в x:

Папата покани 150 клошари във Ватикана

Бездомна жена минава покрай гвардеец във Ватикана.

Папа Франциск покани 150 клошари да разгледат музеите на Ватикана и им даде вечеря, предаде Ен Би Си. Бездомните мъже и жени се събраха на молитва в Сикстинската капела, на която светият отец се появи, без гостите да бъдат известени предварително.

“Това е дом за всички, това е вашият дом. Вратата е отворена”, казал папата, докато се ръкувал и разменил по няколко думи с всеки. Ватиканът съобщи, че той е прекарал 20 мин с посетителите. Поискал да се молят за него с думите: “Имам нужда от молитвите на хора като вас.”

“Много се изненадахме, когато се появи”, казва Грациела, една от участничките в срещата, пред АНСА. “Бях поразена от човечността и скромността на папата”, допълва тя.

Обиколката на музеите включвала посещение и на “Каса Санта Марта”, където избра да живее Франциск.

Миналия декември папата отбеляза рождения си ден, като раздаде спални чували на бездомните, които се събират около площад “Св. Петър”. През февруари Ватиканът изгради къпални с душове и нае бръснари, при които хората без дом да се бръснат и стрижат. В средата на юни пък е организиран обяд на папата с клошарите от Торино.

Борбата с бедността е едно от централните послания на папа Франциск, откакто пое ръководството на Римокатолическата църква. Обиколката на музеите и вечерята бяха организирани от неговата служба по благотворителността, която редовно раздава храна на бедните в Рим. Витиканът обяви, че Франциск не е искал никакви официални снимки от събитието.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини