От х:

Днес в x:

В 20:30 часа гасим светлините за ”Часът на земята”

От 20:30 ч. до 21:30 ч. днес ще се състои тазгодишното издание на международната екологична инициатива "Часът на земята", съобщиха организаторите от WWF.
Eдночасовото изключване на осветлението в цял свят e с цел опазване на природните ресурси, популяризиране на "зелени" идеи и изразяване на съпричастност към проблемите на околната среда, припомня БТА.

Опазването на реките е акцентът на WWF-България през тази година.

"Избрахме фокусът ни да е опазването на реките, припознати за най-важен природен ресурс от над 70 на сто от българите", коментира Веселина Кавръкова - ръководител на българския офис на екоорганизацията.

Българските реки са преграждани, изкопавани, унищожавани и ни показаха какво следва, когато нарушим равновесието, коментират от WWF.

От екоорганизацията са инициирали подписка в подкрепа на реките и решения на техните проблеми, сред които са още липсата на подходящи рибни проходи и изграждането на голям брой ВЕЦ.

Символичното гасене на светлините на знакови и институционални сгради и паметници ще бъде съпътствано от различни екологични и културни прояви у нас.

Във Варна екоинициативата ще започне с огнено и LED шоу, под съпровода на акустична музика.

В София отбелязването ще започне в 20.00 ч., традиционно пред Народния театър "Иван Вазов". Екоинициативата ще бъде придружена от светлинно шоу, музика и изобразяване на защитени видове със светлина.

"Събития от такъв мащаб и характер ни карат да се замисляме за това, че природата е нещо, което получаваме даром за децата си. Нашата задача е да я съхраняваме, да я пазим и да осигурим добри условия за живот", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Изключи светлините, включи себе си!", призовават от екоорганизацията, на чиято страница в интернет могат да се намерят подробности за различните инициативи, съпровождащи "Часът на земята" у нас.

Всеки може да отправи послания за реките, като нарисува нещо в тъмното със светлина и го заснеме с фотоапарат, приканват още от WWF и предоставят за целта инструкции на сайта си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини