От х:

Днес в x:

Консултант: Сега е моментът за бизнес в Гърция, цените на имотите са наполовина

Йоанис Канелакис

Йоанис Канелакис,

икономически анализатор,

собственик на консултантска фирма

в Гърция и България

- Господин Канелакис, Гърция е във фокуса на вниманието на цяла Европа, как оценявате икономическото положение в страната?

- Наистина, в този момент Гърция преминава през трудни икономически времена, както впрочем и много страни от еврозоната. Но считам, че точно този период е най-добрият и най-подходящ да се инвестира и да се създава бизнес. Това важи и за гръцките, и за българските граждани, тъй като сте съседна страна. Голям интерес вече се забелязва в областта на туризма и на недвижимите имоти. Вярвам, че български инвеститори биха могли да създадат успешна фирма в Гърция, свързана с туризма - в областта на хотелиерството или пък наемане и управление на къмпинги. Има перспективи и при закупуването на недвижими имоти, за експолатация през летния сезон. Възможности за бизнес има в различни части на Гърция, но най-добре е тези инвестиции да са тук, близо до границата с България, за да са по лесно управляеми от собствениците. Процедурата за създаване на една фирма в Гърция е опростена, освен ако става въпрос за нещо изключително или свързано с някои конкретни законови изисквания. Вече всеки български гражданин може да създаде фирма в Гърция без никакъв проблем. Само с личния си документ.

 Лесно ли се създава фирма в Гърция?

Разлика между България и Гърция в процедурата за регистриране на фирма по същество няма. Някога, за да се създаде една фирма и у нас, и у вас, имаше редица процедури. Днес това не е вече така и няма проблем. Както няма проблем и в пазара на недвижими имоти. Може който и да е грък да купи имот в България, както и българин и да се сдобие с имот в Гърция

Аз съм от хората, които дълбоко вярват в сътрудничеството между държави и между граждани. Вярвам, че могат да се създадат и смесени дружества, базирани и в двете страни. Предприемачите от двете държави така или иначе търсят благоприятни възможности, а в момента такива възможности в Гърция съществуват. Кризата няма да продължава вечно. В един момент нещата ще се стабилизират. Следователно сега е най-подходящото време за инвестиране.Така ще се увеличи и трудовата заетост.

Какви са възможностите по трансграничните програми на ЕС? Ще се възползва ли от тях бизнесът от двете страни?

Ще трябва да изчакаме малко, защото доколкото знам, през юни трябва да стартират нови европейски програми, в които могат да се включат България и Гърция. Използвайки факта, че двете страни са членки на Европейския съюз, бизнесмените трябва съвместно да планират някакви дейности по тези програми. Това открива много възможности. Трябва, разбира се, да подчертаем, че се изискват сериозни партньори, както от едната, така и от другата страна, които ще спазват законите и европейските норми.

Каква е ситуацията с пазара на недвижими имоти в Гърция?

Днес цените на недвижимите имоти в Гърция са изгубили до 50 процента от предишните си нива. Следователно сега е благоприятният момент да се инвестира и да се купи недвижимост. Ако някой има възможност, чрез банковата система на България да изтегли заем, бих му препоръчал да го направи. Защото, както казах, тази криза няма да продължи до безкрайност. В някакъв момент тя ще свърши и тези, които днес инвестират, тогава ще отчетат огромни печалби. Следователно вярното направление е - който в момента има някакви средства, да ги инвестира в недвижими имоти в Гърция.

Как ще приключи срещата на гръцкия премиер Ципрас с канцлера Меркел, очаквате ли положителен резултат?

Не би било сериозно някой предварително да каже какви ще са резултатите от тази среща. Смятам обаче, че двете страни ще покажат сериозност, за да се осъществи на практика договорката от 20 февруари 2015-та. Вярвам, че накрая ще се намери решение, което ще удовлетворява и двете страни. Това би било от полза за всички. Защото смятам, че никой европейски гражданин, било то германец, грък или българин, не мисли лошото на евро зоната. Защото тази криза не е само гръцка, тя е европейска, и ще трябва да се вземат всички необходими мерки, за да приключи тази трудна ситуация. Вярвам, че ще се вземат решения, които ще позволят да гледаме към следващия ден с оптимизъм.

А как конкретно може да се започне бизнес в Гърция?

Първото нещо, което трябва да направи инвеститорът, е да създаде фирма в Гърция. И това дружество да закупи недвижимото имущество или да започне да осъществява туристическа дейност. Например да създаде фирма за експлоатация на хотел или пък на стаи под наем. Вие знаете много добре, че ние, за щастие, имаме много чисто море, много хубава гръцка кухня. Природата е чудесна, за мен това е предпоставката за успешен бизнес.

Вашият бизнес с какво е свързан?

Ние сме специализирани в създаването на фирми в Гърция, както и в България, и сме готови във всеки момент да консултираме предприемачите. Така че да дойдат в нашия офис и да не им се налага да обикалят по инстанции - нито при адвокати, нито при нотариуси. Ние ще организираме всичко.

Платена публикация

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини