От х:

Днес в x:

Арменският поп в залата на ОбС за именуването на парка

Представители на арменската общност, сред които и свещеник,  изслушаха дебатите в залата

Група представители на арменската общност, сред които и свещеник от арменската църква, влезе днес в залата на Общинския съвет в Хасково, за да присъства на именуването на парк “Арменци”. Това става по предложение на арменското читалише “Арарат”, както и на арменската апостолическа църква “Сурп Степанос” в града. Става дума за парка между улиците “Христо Ботев”, “Петър Берон”, “П. Р. Славейков” и “Епископ Софроний”, близо до Бизнесцентъра.

Преименуването на парка предизвика обществен скандал, след като кметът Георги Иванов обяви, че е бил притискан от генералния консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ. Според градоначалника дипломатът настоявал по телефона за спешна среща с него и с председателя на ОбС Иван Иванов.

Снощи Генералното консулство в Пловдив излезе с писмено опровержение до медиите. То е подписано от консула Алпер Акташ и в него пише: ”Твърденията за „притискане” на Община Хасково и за намеса на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив в решения на местните управници са изцяло несъстоятелни, нереални, подвеждащи обществеността и наскърбяващи”.
“В тази връзка, счита се за неприемливо да се представят като мотив за това решение неверни и едностранни твърдения, свързани със събитията от 1915 година, касаещи Турция, както беше отразено от пресата. Предвид това, надяваме се Общински съвет – Хасково, като трета страна по въпроса, да не вземе решение против приятелска и съседна Турция”, пише в писмото си до медиите дипломатът.

Мотивът за преименуването на парка в Хасково е наближаващият 24 април. Тази дата е Международен ден в памет на жертвите на геноцида срещу арменците през 1915 година.

“Тук излезе, че аз съм лъжец, че едва ли не сме си спретнали скандалче”, заяви от трибуната на ОбС кметът Георги Иванов. “Ами ако си пазим записа от телефонните разговори? Какво става тогава? За мен това е желание на един служител в турската дипломация да го забележат, за да върви нагоре. Но така не става”, допълни градоначалникът.

Групата на ДПС отсъстваше от залата, с изключение на двама съветници. Единият – Танер Емин, взе думата и заяви, че ДПС ще подкрепи предложението паркът да се именува “Арменци”. Но поиска да отпадне тексът с датата 24 април.

Железан Узунов от кметската група “Коалиция за Хасково” пък заяви, че не подкрепя предложението, защото целият град знаел градинката не като “Арменския парк”, а като “Мерсито”. Това предизвика гневна реакция на колегите му от групата, а шефът й Албен Манджуков дори се закани от трибуната да разгледа положението му в “Коалиция за Хасково”.

Малко по-късно предложението бе гласувано и прието.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини