От х:

Днес в x:

Шефът на Apple дарява богатството си – $785 млн.

Изпълнителният директор на американския технологичен концерн Apple Тим Кук ще се присъедини към редица много богати хора, които ще дарят цялото си богатство, предава Ройтерс.

54-годишният директор на най-голямата технологична компания в света обяви в интервю за списание Fortune, че възнамерява да дари 785 млн. долара за благотворителност. Единствената сума, която няма да дари, е необходимата за плащането на колежанското образование на 10-годишния му в момента племенник.

„Човек иска да бъде камъчето в езерото, което да донесе вълната на промяната“, заявява в материала Кук.
Fortune изчислява нетното богатство на Кук въз основа на собствеността му на акции на Apple на около 120 милиона долара. Той също така притежава ограничени акции на стойност 665 милиона долара, ако бъде упражнено правото им.

Откровението на 54-годишния изпълнителен директор в продължителен профил за него във Fortune е нов пример за ставащото все по-публично дарителство на най-богатите хора в света.

Финансистът милиардер Уорън Бъфет насърчава много от богатите да даряват най-малко половината от своето богатство чрез "Giving Pledge", чиито списък съдържа имената на  такива личности, като съоснователят на Microsoft Corp Бил Гейтс, Марк Зукърбърг от Facebook Inc (FB .o) и Лари Елисън от Oracle Corp.

Кук планира да дари средствата за борба с ХИВ/СПИН, за защита правата на човека, както и за реформиране на имиграционната система в САЩ.

Кук заявява пред списанието също, че вече е започнал, без много шум, да дарява средства, но иска да разработи систематичен подход към филантропията, а не само от време на време да пише чекове.

През 2012 г. той дари 50 млн. долара за нуждите на болниците в Станфордския университет в Калифорния. Също 50 млн. долара бяха дарени на международната благотворителна организация Product Red, специализирана в борбата срещу разпространението на ХИВ, туберкулоза и малария.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини