От х:

Днес в x:

5 000 станали чиновници без конкурс за 3 години

Над 5 000 души са назначени в държавната администрация без конкурс в последните три години. Назначенията на РБ са изключително малко и в пъти по-малко от това, което е правено през годините, коментира депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев пред БНР.

Той е един от вносителите на проекта за промени в Закона за държавния служител, а данните са от справка, предложена с внасянето на закона.

По думите му само за последната година без конкурс и със заобикаляне на закона са назначени над 1700 души.

Депутатът обясни, че в закона "има две вратички", които съществуват повече от 10 години и всички политически партии, които са управлявали, са се възползвали от тях.

"Става въпрос за назначаване на служители на непълно работно време – примерно 7 часа или 7 часа и половина. Това назначаване е без конкурс. След известен период от време, той би могъл да бъде месец, а може и 3 дни, тези служители се прехвърлят на други свободни длъжности в администрацията. Тоест има хоризонтална проводимост и много тежка корупция. Вторият начин за влизане в държавната администрация без конкурс е когато служител бива назначен на място, където служителят отсъства дългосрочно. Половината от администрацията, която е новоназначена, минава през тези две вратички", обясни Танев.

Той допълни, че се водят разговори с администрацията на МС и за конкурсните правила.

Между първо и второ четене ще бъдат предложени допълнителни мерки за затягане на правилата чрез въвеждане на т.нар. "централизирани конкурси", чрез които процедурата ще бъде отделена от органа по назначаване.

"Ние сме в управлението повече от 3 месеца. Всички, които са назначени по този начин и заемат места на намалено работно време, или са били назначавани по заместване, ще минат през конкурси. Убеден съм, че всички политически партии ще подкрепят тези текстове, макар и неохотно, тъй като затваряме тези вратички, но струва ми се, че това вече не може да продължава", коментира депутатът.

Предвиждат се и мерки за служителите, влезли в държавната администрация през годините. Назначените ще трябва да преминат през тестове, които да оценят тяхната степен на подготовка.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини