От х:

Днес в x:

Идеи за култура: Театрите да не връщат отчисления на бюджета, компании да им предоставят безплатен бензин

Плавно повишение от 30% на заплатите в сценичните изкуства поиска председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев на среща с министерството на културата и комисията по култура и медии в парламента. В навечерието на Международния ден на театъра депутатите приеха представители на гилдията, за да чуят техните проблеми и предложения.

Увеличението е особено необходимо сред техническия и административния персонал в провинциалните театри, където заради ниските заплати работят нискоквалифицирани сценични работници и буквално има риск от инциденти. Не знаем кога ще убием някой актьор на сцената, каза Мутафчиев. Липсата на добри мениджъри за директорските постове също се очертава като основен проблем.

Идеи: Театрите да не връщат пари в бюджета, компании да им предоставят безплатен бензин

Според Мутафчиев 30-процентното увеличение на заплатите е абсолютно реалистично и Съюзът на артистите има конкретни идеи и финансово-експертен капацитет да ги разработи. Той предложи театрите да не връщат 4-процентното отчисление от доходите си в бюджета, както е по закон, както и да се въведат на такси за производителите и вносителите на празни електронни носители и записващи устройства. 

Чуха се и други идеи - като например държавата да задължи петролните компании като "Лукойл" и OMV да предоставят безплатно гориво на пътуващите театрални трупи, отново на Съюза на артистите. Членът на Комисията по култура и медии Росен Петров пък предложи с промени в закона за данъчното облагане граждани, закупили над 24 билета за театър и кино годишно, да плащат по-малко данък общ доход. 

Ректорът на Театралната академия проф. Любомир Халачев се оплака от лошия мениджмънт на театрите извън София. Освен че средствата се разпределят зле, според него конкурсите са опорочени на местно ниво. В НАТФИЗ има цели групи изключително подготвени студенти, които са готови заедно да се преместят в провинциалните театри както едно време, но не получават назначения, каза той. 

Халачев се обяви и за въвеждането на изискване за докторска степен в някои нива на администрацията, за да могат квалифицираните кадри на НАТФИЗ да работят и другаде, освен като преподаватели.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини