От х:

Днес в x:

Арабска коалиция изненадващо бомбардира йеменските шиити

Предвождана от Саудитска Арабия коалиция започна военна операция Storm of Resolve в съседен Йемен, включваща до 150 000 военни и 100 самолета, която се смята, че може да застраши транспорта на петрол от района на Персийския залив. Борсите веднага реагираха с рязко поскъпване с 6% на петрола.

Въздушни удари се нанасят по основното летище на йеменската столица Сана и близката военновъздушна база Дулайми. Бомбардировки има и срещу свързаните с Иран йеменски сили, обкръжили южния град Аден, където се укри подкрепяният от САЩ президент на страната. "Ще предприемем всичко необходимо за защита на легитимната власт в Йемен от това тя да бъде свалена", заяви Абдел ал Джубеир, саудитски посланик във Вашингтон, при обявяване началото на операцията.

Белият дом заяви късно в сряда, че САЩ подкрепят операцията на страните от Съвета за арабско сътрудничество в Персийския залив, както и че президентът Барак Обама е разрешил предоставянето на "логистична и разузнавателна подкрепа".

Турция одобри операцията и президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че обмисля логистична помощ "според развоя на събитията". "Иран и терористичните групировки трябва да се оттеглят", добави той в интервю за френския телевизионен канал France 24.

Иран, Путин и приятели

Иран поиска незабавно прекратяване на военната операция в Йемен и обяви, че ще вземе всички мерки за да овладее кризата в страната. "Водените от Саудитска Арабия въздушни удари трябва да спрат незабавно, те влизат в разрез със суверенитета на Йемен", заяви иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф. "Ще положим всички усилия, за да поставим под контрол кризата в Йемен", добави той. Зариф в момента е в Лозана, където се водят преговори за ограничаването на ядрената програма на Техеран. Иран отрича да е предоставял средства и военно обучение на шиитите от хути.

Руският президент Владимир Путин е призовал за "незабавно примирие" в Йемен, след разговор с иранския си колега, съобщи "Ройтерс".

Сирийските медии определят сунитската акция като "груба агресия", а проиранската шиитска групировка "Хизбула" в Ливан призова за незабавно и безусловно спиране на въздушните уреди, които обслужвали американските интереси и правели "огромна услуга на ционисткия враг".

Кулминация след месеци криза

Йемен затъва в гражданска война и се превръща във фронт на сблъсъка между сунитската Саудитска Арабия и шиитски Иран. Според саудитските власти Техеран стои зад бунта на йеменското движение хути и създаването на несигурност в целия регион.

Кризата, набираща сила от септември насам, рискува да се превърне в гореща война, водена в трета страна, между аятоласите и сунитските монархии, застанали зад президента Абд-Рабу Мансур Хади.
Хутите превзеха Сана и настъпиха в населените със сунити райони, принуждавайки президента Хади да бяга от столицата. Джубеир каза, че операцията е започнала в отговор на молба от Хади, който е блокиран в Аден от февруари насам.

Лидер на хутите заяви, че саудитската операция е агресия срещу страната му и предупреди, че тя може да предизвика по-голяма война в района.

На петролните пазари има напрежение, но не и уплаха от прекъсване на доставките, допълва "Ройтерс". Повечето танкери, натоварени от арабски производители, преминават край бреговете на Йемен през тесния Аденски залив, който контролира достъпа до Червено море и Суецкия канал. Широкият 40 км проток между Йемен и Джибути, както и Ормузкият проток между Арабския полуостров и Иран са оценявани като критични места, на които може сериозно да се затруднят световните доставки на петрол.

Всички държави (без Оман) от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) се включиха в коалицията. Египет, Йордания и Судан потвърдиха участието си, а Судан предложи свои сухопътни сили, а Пакистан обмисля подобна молба от Саудитска Арабия. Мароко подкрепя, но не потвърждава и не отрича да има марокански изтребители в операцията. Много от данните за броя на самолетите идват от репортажи на телевизия Al-Arabiya:

Саудитска Арабия - предвожда и участва със 100 бойни самолета; в готовност са 150 000 военни и някои военноморски части
Обединени арабски емирства– 30 бойни самолета
Бахрейн– 15 бойни самолета
Кувейт– 15 бойни самолета
Катар– 10 бойни самолета
Йордания- 6 бойни самолета
Судан- 3 бойни самолета
Египет– бойна авиация и военноморски сили; "ако е необходимо", ще се включат и сухопътни поделения
САЩ– предоставят логистична и разузнавателна подкрепа
Турция – декларира подкрепа
Иран, Сирия и ливанската групировка "Хизбула" - настояха за незабавно спиране на военните действия
Китай изрази тревога и призова за диалог.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини