От х:

Днес в x:

За лечението на онкозаболяванията и инфаркти няма да се плаща

Хората с онкологични заболявания и с инфаркти няма да бъдат в листа на чакащи, след влизане в сила на промените в закона за здравно осигуряване, тъй като ще попаднат в основния здравен пакет. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов на първото заседание на новия здравен консултативен орган "Партньорство за здраве" към Министерския съвет, предаде БНР. Болниците ще бъдат санкционирани, ако поискат пари от пациенти, приети със заболявания по основния здравен пакет.

"Партньорство за здраве"  е създаден като орган за сътрудничество при разработване и провеждане на политики в областта на здравеопазването и като структура, съдействаща за подобряване на достъпа до своевременни, адекватни и ефективни медицински услуги. Днес се проведе първото му заседание.

"Целта на основния пакет е да има апаратурно, финансово и кадрово обезпечаване на всички масови заболявания, от които страдаме всички", обясни здравният министър. За да може пациентът да контролира качеството на лечение ще трябва след излизане от болница да получи и финансов документ за какво са похарчени парите при неговия престой, разясни още Москов. 

Здравният министър обяви още, че 3 или 5 хеликоптера ще станат част от спешната медицинска помощ у нас. Днес на откриването на форума премиерът Бойко Борисов каза, че е обещал на Москов хеликоптер за спешната помощ, ако така вървят приходите в бюджета.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини