От х:

Днес в x:

Пролетни аномалии: браното стана по-скъпо от драното

Дори и преди седмица 5 лв не стигаха за салата. Сега е доста повече


Пролетната салата удари в земята мръвката, след като поскъпна за има-няма няколко седмици. Най-простата потребителска сметка показва, че браното мезе за 4- членно семейство излиза като, че и по-скъпо от драното ястие, заедно с разходите по готвенето му. Пролетната аномалия е налична всяка година и винаги е обяснявана по един и същ начин от търговците - всичко поскъпва, защо не и ние. Има и по-икономически издържани обосновки - пазарна икономика е, сега се търси свежа салата, затова и цената й е по-висока. Търговците обаче захвърлят пазарната логика в разгара на лятото, когато има зеленчуци в изобилие, но няма изобилни намаления, а понякога няма никакви.

Според гъвкавата пазарджийска логика не може да се говори за поскъпване, защото някои продукти като марулята например се пускат за пръв път на пазара и няма как да поскъпнат, пък е нормално по това време цената им да е висока. Това важи най-вече за петимната зеления, която затъжените хасковлии пазаруват като невидели. Само за да видят после, че са свършили парите за мръвките.

Потребителската сметка е проста – корен от бленуваната къдрава маруля върви по 1-1.20 лв. За салатата на 4 членното семейство трябват поне три. Има и марули по 80 стотинки, но първо, цветът им е отровно зелен, и второ, видимо са по-малки и съответно трябват повече корени. Нито една пролетна салата не е истинска без пресния лук. Връзка от 5-6 лукчета е 50-60 стотинки, цветната добавка – репичките, са с 10 стотинки по скъпи. Разфасовката и тук е от 5-6 зеленчучета. Салатата може да се яде и така, но класическият й вариант е с краставици. Те задържат ниво от 3 лв за кило и минимално нужните ви две краставици в най-добрия случай ще излязат около 2 лв. Като се тегли чертата излиза, че вегетарианството е скъпо - 3 лв маруля, 1.50 лук, 60 стотинки репички и 2 лв краставици - цифром 7.10 лв. Толкова струва кило свинско, като от месарниците това даже е кило вратна пържола.

Не е по-розово положението и за любителите на шопската салата. Ключовият домат бе спаднал до 2 лв за кило. В момента обаче е 3 лв, в най-добрия случай 2.80, нищо, че вкусът му е още като на гума, въпреки лъскавия му търговски вид. За тази салата са необходими повече краставици - поне кило на посочените вече 3 лв. Ако в името на пролетния вкус се замени кромида с пресния лук, крайната цена на продукта пак стига 7-те лева и то без в сметката да влиза кулинарния финал на шопкинята - сиренето.

Търговците на пазара обясняват, че стоката е българска и още от борсите им я карат по-скъпа. Други пък бяха сложили етикета „селско, домашно производство“ и бяха готови на всеки да обяснят колко скъпо струва отглеждането на зеленчука. Всички настояват, че слагат надценка от по 20-30 стотинки, колкото да си покрият разходите и да не са съвсем на загуба. Щеше да е логично, ако хората не пътуваха, например до съседна Гърция. Там съвсем същите „български“ домати вървят по 1.20-1.50 за кило. Краставиците, вярно, си държат цена от 2-2.50, но марулята примерно се продава по 20 стотинки /10 евроцента/. Толкова вървят и репичките, само дето разфасовката е двойно по-голяма - по 10, че и повече стръкчета. Доматите и краставиците в Турция пък са още по-евтини и при уж толкова скъпото родно производство няма икономическа логика търговците, мнозинството от които не са производители, да не зареждат оттам.

Така една родна салата с гръцки домати, турски краставици и полски лук /имало и оттам/ бие по цени кило филе, щафета салам и кравай от най-скъпата луканка. За България това е основателна причина не толкова салатата да поевтинее, колкото луканката да поскъпне.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини