От х:

Днес в x:

Срамна ли е майчината гръд в мола

Инициатива във Фейсбук: Вие не бихте яли тук, защо бебетата да го правят

„Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно“. Това е разказът на една майка. Майка, дръзнала да нахрани детето си. На обществено място.

Деница Панайотова била с бебето си в столичен мол. Изгони ли я. Мотивите - повече от необясними - гледката на заголената й гръд с хранещото се бебе причинявала неудобство на останалите посетители.

Темата пробуди сякаш позаспалото чувство на българина и публичното отношение към тема, водена в белите държави още през 60-те 70-те години на миналия век - “за„ или „против“ кърменето на обществени места?

Втори ден един обикновен акт, едно свещенодействие, подхранва стотици дискусии. Говорят по темата на улицата, от телевизионния екран, вихри се дебат и в социалните мрежи.

Мненията се много полярни от крайно заклеймяващи, през осъдителни за майката, пазаруваща в мола, вместо видите ли, да стои у дома си, за да гледа детето, до пълна защита на правото на майката да нахрани детето си, на което и да е място, по което и да е време и час.

Стига, бе! Какво прави тази майка в МОЛ, когато трябва да храни детето си? Не е много здравословно за бебето. Ако е добра майка, може да е на поне 5 по-добри места. Малко ми идва в повече“, коментира във Фейсбук майка на две деца. Контрата на коментара звучи така: “Аз я разбирам, защото и двете си деца съм кърмила по две години, по всяко време може да му се прииска да си хапне, кърмила съм ги навсякъде и не виждам нищо грозно, неприлично и неморално. Все пак говорим за дискретно кърмене, не опълчване на гола гръд и не разбирам кому пречи това!?“

Естествените неща не може да объркват хората. Няма по-красиво и естествено нещо от кърмеща майка. Бих казала да капалдисат такива мега търговци, да си ходят откъдето са дошли, съд им е малко. Достатъчно силиконови цици се подмятат в обществото, добре, преглътнахме ги някак си, ама да гонят кърмещите цици ми идва в повече“.

Намерили кого да гонят! Едно човешко същество се храни, бе хора!“, е друго от мненията в защита на Деница Панайотова. А според нейните думи в сутрешния блок на една от националните телевизии, вероятно обяснението за строгата забележка, направина й в мола, е че зад това стои комерсът. “За тях аз съм един ходещ портфейл. Трябва да влизам от магазин в магазин, да пазарувам, да пия кафета, да харча. Това, че съм седнала на място в мола, за да нахраня детето си, е губи време“.

Убедена съм, че съм направила най-доброто за детето си. Не се срамувам от постъпката си. Кърмила съм детето си, ще продължа да го правя както на Витошка, така и на Витоша. Майчиното мляко е най-благодатното за бебето, ако го въртя с шишето с адаптирано мляко, само за да се съобразя с догмите, съм на една крачка да отбия бебето си. Затова няма да го направя“, категорична е майката, на която мнозина лепят клеймото „грешница“.

Деница Панайотова започва съдебна битка за правото си. Подкрепят я от Българския хелзинкски комитет. В нарочно съобщение до медиите оттам обясниха, че в конкретния случай спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Исковата молба е срещу управата на мола и магазина, чийто охранител отправил забележката.

"Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име", казва адвокат Адела Качаунова от БХК.

"Правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи", изтъква адвокат Даниела Фъртунова и допълва: "Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това."

Един конкретен случай предизвика хората за дебат, който може би трябваше да мине отдавна в обществото ни.

Въпреки че по моему реална почва за него няма. Дори и на по-толерантните коментатори, които посочват, че случаят има различни гледни точки, се възпротивявам и съм категорична: Да накърмиш детето си където и да е има само една гледна точка - тази на правото да го направиш, безпрекословно и без одумки.

На всички пуритани, които отвръщат глава от гледката, казвам: Спомнете си лятото на плажа и си признайте - не сте ли лицемери!?

Кърменето на публични места в България все още предизвиква смут и неудобство в околните, а в страната на неограничените възможности - САЩ обаче,то вече се превръща във все по-честа практика. Редица световни звезди като Пинк, Жизел Бюндхен и Оливия Уайлд подкрепиха кампанията за кърмене на обществени места, като позираха кърмейки.

Появи се и нова вълна във Фейсбук - брелфи. Идва от английските думи breastfeeding (кърмене) и selfie (снимка на самия теб). На снимките майки позират с кърмачетата си в тоалетната с лозунги: „Вие не бихте яли тук, защо бебетата да го правят?”.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини