От х:

Днес в x:

Режат цените на тока от топлофикациите с до 7%

Нов инструмент ще намалява дефицита в НЕК

 Действията на държавата срещу дефицита в НЕК продължават. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще ореже с до 7% от април цените, по които държавната електрокомпания изкупува тока от топлофикациите. Намалението се обяснява с очакваното поевтиняване на природния газ с 13% също от април. От общо 644 млн. лв. дефицит в НЕК за м.г. 231 млн. лв. се дължат на завишените цени на тока от топлофикации и заводски ТЕЦ-ове.

Електроенергията от „Топлофикация София“ ще поевтинее със 7% до 218,94 лв. за мегаватчас. В същото време понижението на цените на топлинната енергия ще бъде с близо 11%. Това съотношение е в полза на абонатите на парното.

Цената на тока от „ЕВН Топлофикация“ в Пловдив ще падне с 6% до 185,45 лв./мвтч, докато парното там ще поевтинее от април с 12%. Във Варна стойността на електроенергията ще намалее също с близо 6% до 209,30 лв./мвтч., а на топлинната енергия ще е двойно повече - с 13%. Дори след намалението от април обаче токът от топлофикациите ще се изкупува около 3 пъти по-скъпо спрямо енергията от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ например.

Три топлофикации - в Русе, в Перник и в Сливен, ще останат от следващия месец без преференциални цени и гарантирано изкупуване на тока, тъй като вече са изразходвали годишните си квоти, определени от регулатора.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини