От х:

Днес в x:

Край със спасяване на закъсали, удавници, заключени, чакаме на Пловдив

Специалистите в спасяване ще стават редови пожарникари

До месец-два Гражданска защита окончателно ще отиде в историята, отделът в Хасково изцяло ще престане да съществува. Наличните му кадри вече минават 40-дневни курсове за преквалификация и ще стават пожарникари. Курсът се провежда във Варна, като към момента 2/3 от 21-те служители на хасковската ГЗ /настояща Аварийно-спасителна дейност/ са преминали обучение за разпъване на шланговете, в момента се учи последната и най-малка група. Когато процедурата завърши, звеното ще се влее в местната пожарна, като от защитниците се очаква да попълнят вакантните щатове при огнеборците. Техните редици бяха пробити от няколко вълни съкращения, в резултат на което дежурните смени се сведоха почти наполовина - от 16 на 7-8 човека. Служителите на гражданска защита обаче тепърва ще трябва да стажуват поне три месеца заедно с бойните групи, за да могат да им се доверяват като пълноценни пожарникари.

Проблемът е, че досега защитниците са специализирали съвсем друг вид дейности - рязане на дървета, търсене на удавници, вадене на закъсали коли, спасяване при химически аварии, помощ при наводнения и прочие заобикалящи ни гадости. „Едно от най-неприятните ни и несвойствени задължения, за което не можеха да вържат никой друг, бе да изнасяме покойници от домовете им. Случвало се е да стоят непогребани по 10-тина дни и след това гледката не е за хора със слаби нерви“, обясни хасковски защитник, пожелал да не бъде цитиран. Нещо повече, спасителите дори са участвали в погребения. Преди две години известен хасковски бизнесмен починал, но никой не могъл да го изнесе и погребе, защото тежал над 220 килограма. Наложило се да го взимат от моргата, но също и да го свалят с въжета в гроба.

Макар и често неглижирана, ГЗ е натоварвана с огромна дейност, с която същинската пожарна не се занимава, но която на книга й се води като задължение. В спецификацията на защитниците има дейности като измъкване на заключени хора, изваждането на извънгабаритни пациенти, защото носилките на линейките обикновено не издържат над 80-100 килограма, свалянето на котки от дървета и покриви, ловенето на змии. Това, с което са познати на най-много хора обаче, е измъкване на закъсали автомобили от снежни преспи или наводнени райони. Всичко това в момента ще мине на заден план, понеже няма как екипите на пожарната да бъдат пращани с тясноспециализираната си техника /за гасене/ на подобни несвойствени мероприятия. Част от техниката на ГЗ пък се изземва и прехвърля към отряда в Пловдив. Там ще бъде най-близкият до Хасково център на Аварийно-спасителна дейност. Такива ще останат само в най-големите градове - София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив и Монтана. Така на теория ако в Хасково някое дете се заключи вкъщи, трябва да чака пловдивчани да дойдат да го освободят. Същото важи и за 150 килограмов пациент с инфаркт, пък за беда точно те получават най-често инфаркти. От Пловдив ще се чака екип и за издирване на удавници, освен ако не се чакат водолази от Кърджали.

Реформата на сегашното правителство е последния пирон в ковчега на творението на Емел Етем. Министърката създаде през 2006-та министерство на бедствията, което щеше да е съвсем на място в бедствената зима на 2015-та година. То обаче бе закрито от първото правителство на Бойко Борисов, като ГЗ от самостоятелна единици стана отдел в пожарната. Сега и той отива в историята.

Г. Христов

Пожарната е пращана на всяка по-голяма криза породена от природни явления
Макар Гражданска защита да не съществува от 2009-та, колите им още са изписани по този начин
Търсенето на удавници ще се извършва от екип от Пловдив

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини