От х:

Днес в x:

Река Марица е №1 по мръсотия в страната

Изключително тревожно, а в някои участъци – катастрофално, е състоянието на р. Марица. Това са изводите от направените проверки и анализи на междинни данни на Басейнова дирекция – Пловдив за екологичния облик на реката.

Химично замърсяване на 17 от нейните 201 притоци и язовири - от Гълъбово до Харманли, са част от констатациите на експертите. Анализите са дали положителни проби за свръхналичие на цинк, мед, кадмий, олово, манган, никел, нитрати и фосфати. Завишените показатели нареждат Марица на първо място по мръсотия сред водните басейни в страната, е тревожната констатация.

Индустриални предприятия с различни дейности са предимно източници на вредните химикали във водите й. Компании, свързани с нергийно производство, производство и обработка на метали, минерална и химическа промишленост, свързани с управление на отпадъците, за производство и преработка на хартия и дървесина, са част от най-сериозните замърсители. Марица тровят още предприятията за добив на руди, производство на хранителни добавки и фармацевтични продукти, акумулаторни батерии, азотна и сярна киселина, пестициди и минерални торове, електроенергия и топлоенергия. Според анализа обаче най-големите замърсители са "ТЕЦ Марица Изток 2 и 3", "Агрия" АД, "Асарел Медет" АД - „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД.

В процес е кампания за обществено обсъждане на междинния преглед на  проблемите и на мерките, които трябва да се вземат, за подобряване на състоянието й, включително и на останалите реки в Хасковска област.

Хората могат да дават идеи за дейности, свързани с почистване или за превенция на реката до 6-ти май. Те ще бъдат взети предвид при изработването на Планове за управление на речните басейни, които ще влязат в сила през 2016 г.и ще станат задължителни за общините и бизнеса в страната.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини