От х:

Днес в x:

Отбелязваме световния ден на водата

ООН отбелязва Световния ден на водата на всеки 22 март от 1993 г. насам. Това е ден в който да помислим за използването на водата по целия свят.

Тази година, фондация We Are Water стартира различни акции за повишаване на обществената осведоменост за водата като основен елемент на устойчивото развитие и за отражението на климатичните промени върху водните ресурси.

Както и в предишни години, Фондацията създава стенна инсталация, която представлява карта на света със сиви точки на нея. Те, с помощта на общността, се запълват с водни капки. Целта е повърхността на планетата да се покрие с вода, като символична защита на човешкото право на вода. Това право все още е недостижимо за милиони хора по света. София, както и други градове в Европа, е част от тази акция. Такава инсталация е поставена на входа на Експо Баня София, изложбена зала на Roca, бул. Мария Луиза 16. Там всеки може да получи информация за проектите на фондация We Are Water и да постави своята "водна капка" върху район в света, който според него има най-голяма нужда. Освен в София, на Балканите фондацията организира специални акции и в центъра на Букурещ и Загреб. В Испания, тази акция ще се проведе едновременно в Roca Madrid Gallery, универсален магазин Corte Inglés в Мадрид, Roca Barcelona Gallry и Fundació de Navegació Oceànica в Барселона.

У нас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще награди победителя във фотоконкурса "Чешмите на България". Той е организиран от Българска асоциация по водите и Сдружение "Аз обичам водата". Събитието е посветено на Световния ден на водата - 22 март.

Церемонията по награждаването ще бъде на 22 март, неделя от 10:30 часа в Националния музей "Земята и хората" в София. Темата на конкурса цели да обедини фотографии на обществени чешми в България, изградени във времето или в наши дни. Идеята е да се събере повече информация, свързана със замисъла, строителството и експлоатацията им. Фотоизложбата е подредена в музея "Земята и хората" и включва 50 цветни и черно-бели авторски творби, пет от които ще получат специални отличия.

Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини