От х:

Днес в x:

САЩ: България продължава да бъде основен наркоканал

Международните наркотрафиканти продължават да пренасят дрога през България към Западна Европа.

Това се посочва в доклад на Държавния департамент на САЩ (International Narcotics Control Strategy Report  - INCSR), който е представен пред Конгреса.

В доклада се покрива информация за близо 90 държави и юрисдикции. Втората част на документа включва финансови проблеми и пране на пари по държави.

За България се отбелязва, че страната е стратегически разположена на Балканския канал за незаконен трафик на наркотици от Югозападна Азия към Западна Европа.

Трафикантите предимно пренасят кокаин, хероин, синтетична дрога и химически прекурсори.

През 2014 година организирани престъпни организации, свързани с трафик на наркотици, с връзки в Африка и Близкия изток, продължават да партнират с български престъпни мрежи за пренос на кокаин и хероин от Южна Америка за Европа, подчертава се в доклада.

В България предимно се произвежда канабис - основно за локално потребление, и синтетична дрога като амфетамин, който се произвежда в малки лаборатории за лична употреба и локална продажба, допълват от Държавния департамент.

В доклада има критики по адрес на органите за борба с разпространението на наркотици. Посочва се, че преструктурирането на силовите институции през 2013 година е довело до няколкомесечно бездействие и като цяло до забавяне на следствената работа.

Отделянето на вътрешното министерство от ДАНС остана като неясен ход през 2014 година, което допълнително отслаби усилията на агенциите за борба с наркотрафика, отчитат САЩ.

Отбелязва се още, че през последните години граничните служби са иззели малко количество наркотици, но 2014 година се споменава като успешна, след като са иззети няколкостотин килограма наркотици, включително количества хероин, които са 7 пъти по-големи от конфискуваните през 2013 година.

Няма значими изследвания за наркозависимите в България от 2009 година, когато властите са установили, че в страната има около 30 хиляди души, които редовно употребяват наркотици, разясняват от департамента, допълвайки, че марихуаната е най-разпространеният наркотик.

България не е включена във втората част на доклада за прането на пари и финансови измами.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини