От х:

Днес в x:

Два протеста срещу ромското насилие - умерен и атакистки

Групата на атакистите пред входа на Темида

Протестът срещу ескалиращото ромско насилие, проведен пред сградата на Окръжния съд в Хасково, се разцепи на две. Едната част бяха познати протестиращи от Атака, с развети знамена и плакати с искане за връщане на смътното наказание. Другата, по-умерена група протестиращи, се отдели на десетина метра, до кръстовището. Сред тях бе и съпругът на пребитата и ограбена от циганин рецидивист д-р Велислава Джонева – Владимир Славски.

“От Фейсбук разбрах, че протестът ще е срещу бездействието на държавата пред престъпността, но тук виждам нещо друго, затова няма да отида там”, заяви Славски. Той носеше и написано от съпругата му изявление. В него д-р Джонева благодари на всички съграждани за проявеното съчувствие, което й е помогнало да преживее сполетялото я нещастие. Лекарката обаче призовава към толерантност и апелира всички да отправим призив към всички институции в държавата, имащи отношение към проблема, да се спре насилието и агресията. “Защото ако нищо не се промени след моя случай, ще има още пострадали”, заявява д-р Джонева.

“Разбрах от медиите, че нападателят на съпругата ми е рецидивист с няколко присъди. Убиецът на Вероника от Велико Търново също. Двамата имат сходен профил. Очевидна самата система създава и отглежда такива рецидивисти, те са от един модел. На това трябва да се сложи край”, заяви Владимир Славски.

В групата на умерения протест имаше повече жени, неколцина мъже и млади хора. Някои от тях познаваха лично пострадалата д-р Джонева, други бяха само чували за нея, но все хубави неща.

“Само два дни след случая с д-р Джонева в дома ми влезе крадец. В центъра на града, в блок, чийто вход се заключва, на четвъртия етаж, послед бял ден. Майка ми е била в жилището, слава Богу, разминало се е без инциденти”, разказа Златка Иванова. Протестиращите искаха законодателни промени, които да оставят бандитите зад решетките, а не да ги пускат на свобода, за да извършват нови престъпления.

Групата на Атака пък бе издигнала знамена точно пред входа на Темида, както и плакат с искане за връщане на смъртното наказание за тероризъм и за участие и подпомагане на Ислямска държава. “Съдът е подкупен, съдиите вземат рушвет и пускат бандитите, за да ни убиват и ограбват. Страх ни е да се прибираме вечер, страх ни е домовете ни, да не влезе някой да ни пребие за 5 лева”, заяви възрастен мъж от групата на Атака.

Тодор Кръшков

Съпругът на д-р Джонева - Владимир Славски, се дистанцира от атакистите и прочете посланието й от другата страна на булеварда
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Сл
    Славянин
    29 -2
    19:40, 20 мар 2015
    До 123
    Ти внимавай, защото всяка несправедливост си има край. Все в един момент народът взема нещата в ръцете си.
  • 2
    Kr
    kraq
    6 0
    09:01, 21 мар 2015
    Otnovo dokazatelstvo, che delata ni kucat i zatova Balgariq zatuna! Inache na prikazka prodaljavame da sme NUMBER 1.....
  • 3
    Ga
    gamensa40
    6 -7
    10:42, 21 мар 2015
    всичките от махалата неса еднакви има сред тях много кулурни хора
    даже от нашите българи. да не говорим общо за всички
    всичките от махалата не са ц***** има между тях турци повечето са мяслумани и не знаят цигански вие ги бъркате с циганите защото са от боята не влизаите грях има гозпод.
Последни новини