От х:

Днес в x:

Днес ще наблюдаваме, първото за 2015 г., слънчево затъмнение

Днес ще можем да наблюдаваме едно от най-чаканите астрономически събития на годината - първото за 2015 г. слънчево затъмнение. Слънцето ще изчезне изцяло над Северния полюс.

У нас Луната ще закрие почти 53% от слънчевия диск. Частичното слънчево затъмнение започва в 10 часа и 42 минути и ще продължи повече от два часа. Максималната фаза на затъмнението в София ще е в 11:49 часа – тогава ще е най-тъмно.

Следващото слънчево затъмнение, което ще се вижда от България, ще бъде след около 5 години. Почти в цялата страна днес астрономическите обсерватории ще предложат уникален поглед към слънчевото затъмнение. София В София наблюдения ще могат да се направят с телескопите на Астрономическата обсерватория на Софийския университет. Уреди за наблюдение ще има и в градинката пред НДК. Пловдив В Пловдив телескоп ще бъде разположен пред ректората на Пловдивския университет. Шумен В Шумен телескопите на астрономическия център на Шуменския университет могат да се ползват в обсерваторията в Корпус 3. Ямбол За жителите и гостите на Ямбол наблюденията са организирани от Астрономическата обсерватория с планетариум в града. Варна Във Варна обсерваторията "Николай Коперник" обявява Ден на отворените врати за всички, които желаят да наблюдават затъмнението.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини