От х:

Днес в x:

Windows 10 ще е безплатен и за пиратите

Изненадващо и смислено решение на Microsoft, оповестено на WinHEC в Китай.

Ъпгрейдът до Windows 10 ще бъде безплатен за потребителите на Windows 7 и Windows 8. Това лято обаче ще краят за пиратските копия на операционната система на Microsoft, пише theverge , защото безплатният ъпгрейд до Windows 10 важи и за тях, важи за всеки компютър с Windows.

"Ъпгрейдваме всички квалифицирани персонални компютри, истински и неистински, до Windows 10", казва Тери Майерсън, шеф на Microsoft Windows, в интервю за Ройтерс.

Този ход означава, че хиляди, може би милиони, машини ще получат безплатно копие на Windows 10, дори ако лицензът не е правилно придобит.

Изявлението, направено в Китай, предизвика въпроса дали това ще важи в останалите страни. Но от софтуерния гигант са потвърдили пред theverge обещанието ъпгрейдът до Windows 10 да е безплатен за всички. Очаква се излизането му "някъде през лятото". "Всеки с квалифицирано устройство може да премине към Windows 10, включително и тези с пиратски копия на Windows", казва говорител на Microsoft. "Ние вярваме, че клиентите с течение на времето ще осъзнаят стойността на правилното лицензиране на Windows и ще направим преминаването на законни копия лесно за тях."

Софтуерните пирати винаги са побеждавали активирането на Windows. Microsoft има дълга история на опитите да пребори софтуерното пиратство. В Windows XP компанията да въведе активиране за проверка на лицензни ключове, но то бързо бе победено. Корпоративния лицензен ключ бе споделен в интернет още през 2001 г. Активирането претърпя развитие в различните версии на Windows, но пиратите успяваха да го заобиколят всеки път. Проучвания установиха, че в много случаи пиратски лицензи за Windows са инсталирани на нови машини без клиенти дори да знаят. Microsoft се  опита по различни начини да насърчава тези клиенти да върнат своите компютри или да търсят легално копие. Това се оказа главоболие и лош опит на самия Windows.

Бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър разкри през 2011 г., че само един от всеки 10 клиенти всъщност плаща за софтуер на Microsoft в Китай. Microsoft също непрекъснато подчертава финансовото въздействие на софтуерното пиратство, но то продължава да бъде проблем в Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини