От х:

Днес в x:

24 хасковски ученици станаха евродепутати

“Европейският съюз не е хапче, което лекува всичко. Всяка държава-членка на общността трябва да се старае да решава сама проблемите си“. Това е отговорът на един от унгарските депутати в Европейския парламент на въпрос, свързан с бежанската криза в България. Въпросът е зададен от 11-класника от ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ Преслав Александров. Той е един от 24-та от хасковската Езикова гимназия, участвали в парламентарните дебати по програмата Евроскола в Брюксел. Инициативата се проведе в сградата на Европейския парламент в Страсбург на 13-ти март.

Училищата, които участват в тази програма, се избират чрез национално състезание, организирано от Информационното бюро на ЕП във всяка държава.

Като единствени представители от България учениците от Хасково и придружаващите ги трима преподаватели са сред 580-те ученици и учители от 23 от страните-членки на Европейския съюз, които пристъпиха прага на Европейския парламент в деня на Евроскола.

Правото да присъстват на дебатите хасковските ученици си извоюват след проведеното през ноември миналата година регионално състезание и предварителната подготовка, която са получили от своите ръководители Дарина Влайкова и Маргарита Добрева, които също активно са участвали в пленарното заседане.

При срещата с представители на Европейския парламент, представянето на България и гимназията на английски език е направено от Теодора Делчева и Преслав Александров. Ученическият форум на практика повтаря работата в парламента на Европа. Младежите работят в многоезични групи в реална среда като провеждат дискусии и дебати по важните проблеми за ЕС, досущ като действащите европарламентаристи. Със своите връстници хасковлии са участвали в дебатите по предварително обявените теми, свързани с околната среда и възобновяемата енергия, бъдещето на Европа, миграцията и интеграцията, както и развитието на младежта.

След завръщането си учениците от Хасково изразиха надежда, че поставените от тях въпроси и мнението им в дискусиите ще се вземат под внимание от депутатите в Европарламента. Младите хора от Хасково се надяват да видят развитие и дори конкретни решения, свързани с питанията им.

Някои от тях смятат, че след време могат да попаднат като депутати в Парламента на Европа. Ако това един ден се случи, ще си спомнят като поука от срещата си в Брюксел през 2015 година - да отговаряш не витиевато, както и че хората очакват от политиците точни и конкретни отговори.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини