От х:

Днес в x:

Българи създадоха неразбиваема парола

Всяка година в света чрез скиминг се източват стотици милиарди долари. Само у нас годишно биват „обирани“ милиони кредитни и дебитни карти. Над 90% от кражбите се извършват, докато потребителите изписват номерата на кредитните си карти в интернет или въвеждат ПИН кода си в банкомат. Тенденцията е тревожна и няма как да бъде решена... или поне така изглеждаше, допреди един млад човек и неговият екип да създадат неразбиваема парола-фантом. 

Откритието може да осъществи революция в сферата на сигурността и да накара дори най-опитният крадец на лични данни да се почувства безпомощен. 

„Създадохме система, при която дори да ви снимат с камера, докато си въвеждате ПИН кода в банкомата, не могат да ви разберат паролата и съответно да бъде копирана за злоупотреба“, пояснява Александър Цветков, който стои зад проекта.  

Точно така - създателите на това откритие са българи! Но това може би не е толкова голяма изненада при положение, че именно наши сънародници заемат почетното първо място в света за най-многобройни и най-ловки скиминг-кражби.   

А идеята на неуловимата парола е следната: не е нужно потребителят да въвежда съответните цифри от паролата си, а само реда, на който се намират. А самите редове се разместват.  

„Паролата никога не се въвежда и затова не може да бъде открадната. Парола-фантом! Толкова е просто, а същевременно много сигурно“, разказва Александър, който е едва на 28 години, но вече има дълго предприемаческо досие. 

За внедряване на системата няма да бъде нужна дори смяна на банкоматите, нито на ПОС-терминалите. 

„Нужна е единствено воля за решаване на проблем от световен мащаб, както и смелост за иновации и промяна. Това се оказва доста по-трудно, особено в държава, която разчита предимно на иновативни продукти и услуги от чужбина, които се въвеждат  със закъснение в България. Това ни обрича да бъдем винаги догонваща икономика и бедна страна”, коментира Александър. 

Той и екипът му обаче успяват да преодолеят трудностите и вече водят успешни преговори с клиенти на три континента. Te са обявени за една от десетте най-добри стартиращи компании в Европа при конкуренция от 4000 фирми. 

Уникалният софтуер вече е внедрен на пилотно ниво в три банки. Той може да намери приложение както при банкоматите, така и при компютрите и телефоните. Пусната е и мобилна версия за заключване на смартфони, при която дори някой да гледа в дисплея, докато въвеждате паролата, не може да ви я копира или открадне. Редовете са съставени от картинки, за да е по-забавно. Системата е добър начин за младите хора да защитят снимките си или други лични данни. 

До края на годината има всички шансове революционната система да бъде използвана от 350 милиона потребители.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини