От х:

Днес в x:

Телевизори и компютри поскъпват с 16%

Резкият скок на долара ще удари по джоба и българския потребител. Заради поскъпването на американската валута телевизори, лаптопи, компютри и мобилни телефони се очаква да поскъпнат с 15-16 на сто, съобщиха мениджъри на търговски вериги за бяла и черна техника.

За една година стойността на зелените пари се е увеличила с 32%. През 2013 г. по това време 1 долар струваше 1,40 лв., докато в петък се разменяше за 1,85 лв. Това няма как да не се отрази на цените на доларовите стоки, коментира управляващият съдружник на „Зора“ Георги Милушев.

„В момента правим опит да задържим цените, защото потребителското търсене е свито. Освен това в складовете ни има стока, която е купена при по-нисък курс. Затова засега цените се коригират „нежно“ в рамките на 6-7%. Това обаче не може да продължи още дълго. Всички се оплаквахме от дефлацията, сега ще станем свидетели на инфлация“, обясни Милушев.

Според него, ако еврото, което се търгува по 1,95 за лев, и доларът се изравнят, цените на електрониката ще се вдигнат с 15-16%. Разбира се, зависи и от производителите. Засега те проявяват известно търпение. Търговците пък си свиват печалбата, за да върви бизнесът.

В момента черната техника е основно внос от Далечния изток. Уредите може да се сглобяват и в Европа, но ако компонентите им се купуват с долари, това също се отразява на крайната цена.

Добрата вест е, че засега повишението при домакинските електроуреди ще е минимално, защото много от водещите марки се произвеждат в Европа.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини