От х:

Днес в x:

Заралийка донесе любовта си в Хасково

Мария Донева представи новата си книга в Хасково

Поетеса от Стара Загора донесе любовната си лирика в Хасково и я рецитира пред отбран кръг ценители. Всички останали обаче могат да се броят за загубили, понеже за разлика от обичайните подсмърчания за тъжната страна на любовта, тази на Мария Донева е весела, чувствена и закачлива. Пак за разлика от другите поетки усилено хабящи целулоза, Мария не чете, а декламира, рецитира и играе. Пък и в цялата и личност, от свежото моминско излъчване до откровено момичешкия глас си личеше непрекъснатата връзка с детското преклонение пред нещо величаво и неразбрано, но затова пък хубаво-любовта. Ето фрагмент от любовта на Мария Донева от последната и стихосбирка „Чисти стихотворения”

Една малка любов във леглото се сгушила,
лавандула цъфтяла и тя я подушила,
едно крайче от слънце като зъб се подавало,
ромоляли щурци и почти се смрачавало.
Любовта била радост, смях и жестове мили,
непризната все още от великите сили,
а денят й бил кратък. Тя мълчала. Притихнала.
Нещо се замечтала, нещо се поусмихнала.
Кръг от чаша разлята – нейната територия.
Тя си нямала още нито път, ни история,
даже ясни желания не била си избрала.
Тя била като капка, съвършена и цяла.
Една малка любов, кротка, с пръсти изстинали.
Ще остане ли тук? Ще боли ли? Ще мине ли?

За отбелязване е, че в стиховете има и рима, което напоследък е изчезваща характеристика в „новаторските” поезии. Съзвучието обаче влиза в главата и поне там може като с магическа пръчка да осветли и вдъхнови дори една такава навъсена и враждебна хасковска събота като днешната.

Мария Донева бе гост на книжарница „Приятели” като част от гостуването на популярното издателство „Жанет 45”, чийто автор е заралийката. „Приятели” откровено са приятели на българската проза и лирика, като периодично правят представяне на обещаващи български автори пред хасковската аудитория. Гости са им били Радослав Гезгинчиев лауреат на Южна пролет с книгата си „Рай”, Добромир Славчев-поет и романист, съседката от Димитровград, която е запазила истинското си име само за личната си карта и се представя пред аудиторията с Аура Лов/или нещо подобно/ и други прохождащи и утвърдени в новата българската литература автори. Оказа се че има много такива, ако и да не са познати на широката аудитория. За което вината едва ли е в широката аудитория защото, ей богу, хубаво е някой да пише, но още по хубаво е някой да го чете.


Г.Христов

30-тина ценители посрещнаха поетесата....
....която рецитираше и играеше за публиката

Чисти стихотворения събра приятелите на българската литература
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини