От х:

Днес в x:

Кметът награди медици от Кърджали за проявен героизъм и себеотрицание

Д-р Митков получава наградата

Кметът на община Кърджали Хасан Азис връчи на директора на Центъра за спешна медицинска помощ д.р Атанас Митков „Герб на община Кърджали-златен“. Отличието се присъжда за проявено себеотрицание на служителите на центъра при спасяването на болни по време на снежния ад през последната седмица. Освен това с грамоти и плакети бяха наградени лекари и фелдшери, проявили героизъм и човещина при бедственото положение.

Бедствието през последната седмица постави на изпитание ефективността на институциите и професионализма на работещите в тях. Но освен професионализъм, работещите проявиха и себеотрицание и човещина, подчерта в приветствието си кметът Хасан Азис.Той определи като героизъм поведението на медицинските работници.

Отличени бяха д-р Филиз Абедин,, фелдшерът Стоян Капсъзов и служителите Емил Коджаманов и Румен Чиев. За себеотроицание бе наградена и медицинската сестра Гюлай Хамид, която не е служител на центъра ,но също е оказала спешна помощ.

Благодаря от името на 232 души от Центъра за спешна медицинска помощ. Винаги ще бъдем на поста си. За нас най-трудно бе на 7 март, когато имаше много родилки и на 8март ,когато имахме сигнали за болни деца , сподели шефът на ЦСМП д-р Атанас Митков. Той подчерта ,че на никого не е оказана медицинска помощ.За изненада на медиците обаче,жена от Лебед е поискала безпречинно намесата им. Когато си пробили път до селото я заварили да чисте снега в добра форма.

Кметът Хасан Азис помоли наградените да разкажат за премеждията си. Д-р Филиз Абедин сподели ,че дежурствата й били доста тежки. Първата й сложна намеса била в Житница, където трябвало да окаже помощ на дете на 7 месеца. Помагало цялото село за да бъде транспортирано до болницата.С високопроходима техника на БЧК стигнала до едномесично бебе в Рани лист. На свещи се наложило да оказва медицинска помощ.И това дете било транспортирано до Кърджали.

Медицинската сестра Гюлай Хамид пък била помолена за помощ от съседно на нейното село Рани лист. Тя си пробивала път с помощта на баща си на 7 март ,за да прегжледа болно бебе.Получила указания от д-р Ковачев. Наложило се в преспите да ходи два пъти за да поставя инжекции.

Стоян Капсъзов пък помогнал на родилка и сърдечно болен. Родилката била в село Ябълковец,а болния в хижата в него. Операцията траяла 8 часа.

В заповедта на кмета за награждаването на медиците се казва,че те са проявили воля и сила на духа. Героите на Кърджали получиха по 500 лева парична награда от кмета,а центърът за спешна медицинска помощ сумата от 1000 лева.

В награждаването участваха председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа и зам.-кметът Иван Велев.

В заключение Хасан Азис определи наградените като хора с големи сърца, които мислят за другите, повече отколкото за себе си.

Георги Кулов

Срещата при кмета
Отличие и за д-р Абидин
Награда връчи и Раиф Мустафа
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини