От х:

Днес в x:

Тютюнджиите доволни: министърът разпределил соломоновски 107 млн. лв.

Желязната лейди. Това е новото прозвище на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Така вече ще я наричат тютюнопроизводители след близо 10-часова среща вчера в земеделското министерство с браншовиците, която приключи късно снощи.

Министър Танева ни подкрепи докрай и поведението й беше като на желязна лейди. Тя устоя и на напрежението, остана докрай с нас и успя да лобира между повече от 40-50 представители на производителите от всички сортови групи тютюн, така че в крайна сметка тежките преговори донесоха удовлетворение на всички. Успяхме да направим най-доброто възможно разпределение на 107-те милиона лева, които тази година бъдат дадени в бранша като държавно субсидиране. Сега всичко ще е честно няма да има спекула между дребните и едрите производители“, обясни Асен Кичуков от Инициативния комитет към Националната асоциация на тютюнопроизводителите- 2010.

От НАТ разпространиха и отворено писмо-декларация, в което също изказват благодарността си към земеделския министър, зам.-министъра Цветан Димитров, както и на инспектора Георги Ралчев.

Според договореното разпределение, производителите на сорта “Басми” ще получават по 3,09 лв. за 1 килограм за количествата до 1т., до 2 тона ще вземат по 3 лв. за кг., над това количество - 2 лева.

При сорта “Каба кулак” разпределението за целия обем производство е 1,58 лв. за 1 кг., производителите на тютюн от сорта „Бърлей” ще получават по 1,15 лв. субсидия за кг., а тези на “Виржиния” - по 0,91 лв. за килограм.

Постигнатите договорки ще бъдат гласувани на консултативния съвет следващата седмица, е обещала министър Десислава Танева.

Неприбрания все още тютюн в страната е от порядъка на 100-200 тона и ако всяка от фирмите вземе по малко, няма да има никакъв проблем с остатъците“, коментира Асен Кичуков. Той обясни, че министър Танева е обещала да лобира пред фирмите за прибирането на остатъчните количества в най-скоро време.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    краставичар
    0 0
    15:40, 7 мар 2015
    В тая община ,Първомайската де,ми е приказката има ли кой и нас да организира и ние да поискаме малко парици.Или за нас дето произвеждаме манджата и мръвките ще е най дългата краставица.
Последни новини