От х:

Днес в x:

Дават МВР на Бъчварова. Атакисти и фронтоваци стигнаха до бой. Преглед на печата

Трусовете в сектора на сигурността и номинирането на Румяна Бъчварова за  министър на вътрешните работи са сред водещите теми на петъчните вестници.

„Премиерът Бойко Борисов предлага вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова за вътрешен министър.
От парламентарната трибуна той поиска оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.
Борисов дойде в Народното събрание и видимо раздразнен от подадената точно вчера оставка от бившия вътрешен министър Веселин Вучков, сам поиска да говори от трибуната пред депутатите.
Решението за номинацията на Бъчварова е било взето снощи и трябвало да бъде обявено следващата седмица, но Борисов е избързал да го съобщи, за да не се спекулира с имена. "Като слушам какви имена се предлагат и какво се говори... надявам се с това да спрем манипулациите, на които услужливо много хора се поддават", коментира той.
Ще предложа за министър човек, който поне ще гарантира спокойствието и гражданската квота в МВР, обяви днес Борисов. Ще положа огромни усилия по никакъв начин милиционерски номера да не минават повече, каза той и помоли "колегите от БСП, ДПС и "Атака" ме разберат правилно". Ще положа огромни усилия виновните да бъдат разследвани, обеща той..." - в. „Дневник".

„Рокадите са били договорени с коалиционните партньори на ГЕРБ късно днес. Освен от тях, кандидатурата на Бъчварова бе подкрепена и от БДЦ. Новият главен секретар на МВР ще бъде избиран между депутати и регионални полицейски шефове, научи "Стандарт".
Румяна Бъчварова ще реформира МВР. Досегашният вицепремиер по коалиционната политика в кабинета "Борисов" 2 ще оглави и Министерството на вътрешните работи. Изненадващата номинация премиерът Бойко Борисов съобщи днес от трибуната на Народното събрание. За изненада на всички той се появи рано днес сутринта в парламента, ядосан от коментарите по повод оставката на МВР шефа Веселин Вучков...
След като сам отиде в парламента и взе думата от трибуната на Народното събрание, премиерът поднесе още една новина на депутатите. "Утре (б.а. - днес) ще дойда в парламента и ще искам оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров! Ще им благодаря, че са работили почтено и с добри оценки от партньорите, за да няма никакво съмнение и шанс да се мисли по тази тема", отсече Борисов. И уточни, че ще предложи такова решение първо на заседанието на Министерски съвет. В същото време премиерът остро разкритикува коалиционните партньори: "Оттук нататък обаче моля тези, които са се подписали под коалиционното споразумение и т.н., да бъдат в залата, за да не се налага техните колеги от ДПС да проявяват политическа и държавна отговорност да ни подкрепят, както вчера (б. а. сряда) е станало например..." - в. „Стандарт".

„Румяна Бъчварова, социолог без никакъв опит в сектор "Сигурност", се оказа консенсусната фигура, с която премиерът Бойко Борисов и управляващото мнозинство ще се опитат да излязат от кризата, в която изпаднаха след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Лично Борисов се появи вчера в парламента, за да съобщи изненадващата си номинация за нов МВР шеф. От парламентарната трибуна той поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Така с 24 часа закъснение Борисов на практика направи това, заради което подаде оставка Вучков. Очаква се кандидатурата на Бъчварова да бъде гласувана от НС днес. Ще я подкрепят всички групи без БСП, ДПС и "Атака".
Голямата въпросителна обаче е дали Лазаров и Писанчев ще се подчинят на искането на Борисов. Премиерът вчера смекчи апела си със суперлативи по техен адрес и като подчерта значението на двамата за стабилността на държавата. По адрес на шефа на ДАНС Борисов дори подчерта, че е получил много висока оценка от ФБР и английските спецслужби. От думите на премиера не се разбра с какви мотиви ще иска отстраняването им. Нещо повече - той посочи, че до момента вътрешният министър не му е предоставил доказателства да са нарушили закона. До края на вчерашния ден двамата не бяха подали оставки. По същия начин Борисов поиска още преди пет месеца оставката на шефа на БНБ Иван Искров, той обаче продължава и досега да заема поста...
Премиерът се оправда, че бавел оставките на Лазаров и Писанчев не заради зависимости, а за да успокои една част от парламента, че няма да има пак "ченгеджийски номера" - "Лиани", Галерии", "Червеи" и др..." - в. „Сега".

„Румяна Бъчварова: Пожарникар на пожарникаря
Ако дълги години си оценявал как хората възприемат камбанния звън от управлението, все ще дойде момент, когато сам ще поискаш да удариш камбаната.
Румяна Бъчварова обаче не скочи директно от социологическата си агенция във властта. Първо мина през чистилището на помощника в сянка, като оглави премиерския кабинет в първото правителство на Бойко Борисов. И след като явно добре се бе представила като доверен мениджър на оперативните дела на министър-председателя, израсна и до политическата роля на вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация във втория кабинет на Борисов.
Позицията й отново наподобява началник на премиерския кабинет, защото това правителство е коалиционно и една от най-тежките му задачи е координацията на "чуждите" със "своите"...
Пожарникарски сега тя ще поеме и поста на вътрешен министър...
Като външен за системата и изобщо за проблематиката човек от Бъчварова едва ли ще има големи очаквания като министър на вътрешните работи. Достатъчно е тя да осигурява спокойствие вътре и спрямо ведомството и на всички да е ясно, че чрез нея министерството се държи на къса връв от премиера. При тази конфигурация обаче Борисов вече не може да си позволи слаб главен секретар като сегашния...
Без успехи по същество
Като член на кабинета без собствен портфейл досега Бъчварова няма особено какво да отчита. Но и почти няма с какво да се похвали по същество. Не могат да й се запишат като плюс за първите 100 дни поредните приоритети и общи приказки за административна реформа и електронно управление. Към провал клони и работата на новия междукоалиционен орган, наречен Съвет за развитие към Министерския съвет, който май успя да се събере само веднъж. Бъчварова не успя да предотврати и конфликтите по пенсионната реформа и външния дълг заради изненадващите солови изяви на финансовия министър..." - в. „Труд".

„Ние ще подкрепим тази кандидатура на Румяна Бъчварова за вътрешен министър поради факта, че държавата има нужда от стабилност.
Това заяви Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт пред БНТ. Той поясни, че Бъчварова като вицепремиер, отговарящ за коалиционната политика, е показала, че е диалогичен човек. Мисля, че материята МВР й е много чужда, но тя ще се справи с труд с комуникации и с отвореност към проблемите вътре в МВР, каза Каракачанов.
Той коментира, че позициите на Патриотичния фронт понякога са различни, защото в коалицията липсва диалогичност...
За оставката на вътрешния министър Веселин Вучков вчера Каракачанов подчерта, че вчерашният ден беше неправилно избран от Вучков за подаване на оставка. Това създаде предпоставки да се породят съмнения за някакви патриотични заговори. Не беше избран моментът МВР министърът можеше да поговори с парламентарната комисия по сигурност, с цялото правителство, каза Каракачанов и повтори, че "неправилно беше избран моментът". - в. „Преса".

„Кунева поискала от премиера МВР, вместо това губи ресора и като вице
Вицепремиерът от Реформаторския блок Меглена Кунева също е имала амбиции да оглави МВР след оставката на Вучков. Според запознати тя дори казала на Бойко Борисов, че може да се справи със задачата. МВР обаче е сферата на ГЕРБ според коалиционното споразумение, въпреки че досега Кунева го надзираваше като силов вицепремиер.
След избирането на Румяна Бъчварова за министър МВР ще премине от ресорите на Кунева към тези на Бъчварова. Останалите силови ведомства - отбраната и правосъдието, остават при нея. Най-важно било правосъдното ведомство, за да наблюдава реформата и докладите на ЕК.
Самата Кунева не обясни какви ще бъдат новите административни решения в кабинета..." - в. „24 часа".

Бурният парламентарен ден също е сред темите на всекидневниците.

„43-тото Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009 - 2014 година.
Това реши мнозинството в пленарната зала, като прие предложение за комисия "КТБ", подписано от лидерите на всички парламентарни групи, включително и на опозицията.
"Източването на КТБ, довело до фалита й, е най-мащабната финансова измама в новата история на България. В резултат бяха изразходвани близо 4 млрд. лева средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в едно с допълнителни средства от държавния бюджет за изплащане на защитените депозити, а много вложители изгубиха безвъзвратно депозирани в тази банка средства", пише в мотивите на вносителите за създаването на тази комисия.
Според депутатите е от "критично значение да се проследи навременността и адекватността в действията на държавните институции, които следва да имат превантивно действия и да не допускат подобни грабежи от данъкоплатците". В мотивите е записана ролята на Банковия надзор към БНБ, като се посочва, че и до този момент не е ясно дали става въпрос за индивидуални грешки или за системи проблеми в начина на работа. Не е ясно и какви действия е предприела КФН, пишат в мотивите за новата комисия. Не е пропусната и ролята на ДАНС, тъй като източването на такива суми би трябвало да бъде спряно от финансовото разузнаване на службата.
Все още не е ясен съставът на комисията, тъй като изборът на ръководство и членове беше отложен за следващата седмица..." - в. „Сега".

„Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател, заместник-председатели и двама членове на Сметната палата, както и процедурата за избор от Народното събрание, съобщи БТА.
Предложение за кандидат за председател на Сметната палата се прави от парламентарните групи или от народни представители, нечленуващи в групи. Предложението се внася в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 7-дневен срок от приемането на тези процедурни правила от парламента.
Парламентът трябва да избере председател, заместник-председатели и членове на Сметната палата в срок до един месец от влизането в сила на новия закон за Сметната палата, който беше приет окончателно на 29 януари от депутатите. Той бе обнародван в Държавен вестник на 13 януари.
Предложението за кандидати за заместник-председатели се прави от председателя на Сметната палата. Управителният съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители, съответно УС на Института на вътрешните одитори в България, прави предложение до председателя на Сметната палата за кандидат за член на Сметната палата в 5-дневен срок от решението за избиране на председател..." - в. „Дневник".

„Депутати от "Патриотичния фронт" и "Атака" отново бяха на косъм от физически сблъсък в пленарна зала, след като миналата седмица народни представители от двете групи си размениха по няколко обидни реплики и почти не се сбиха.
Повод за днешния спор стана статия на лидера на "Атака" Волен Сидеров, озаглавена "Да освободим Альоша от наряд". Материалът е публикуван през 1991 г. в партийния орган на СДС в. "Демокрация" - по времето, в което националистът е бил главен редактор на изданието. В хода на дебата относно законопроект, който трябва да позволи на български военни да служат в многонационални формирования или на длъжности в международни организации - например в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, депутатът от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров репликира Сидеров, като зачете от таблет статията, в която избраникът от "Атака" "громи" съветската армия и възхвалява въоръжените сили на САЩ. "Там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Ако не можем да минем без страж на мира, нека това да бъде този, който защитава най-добре демокрацията. Американските момчета знаят как става това", гласи текстът, написан от Сидеров.
Споменаването на заглавието на материала обаче предизвика светкавична реакция от депутатите от "Атака", които вкупом се втурнаха към трибуната и започнаха да заплашват Байрактаров. Заместникът на Сидеров Десислав Чуколов дори хвърли куп хартия към депутата от "Патриотичния фронт". А на помощ към трибуната се притичаха и "патриотите". Само намесата на квесторите предотврати саморазправата. Това накара председателстващият заседанието да го прекрати, за да може страстите да се успокоят. Взаимните упреци между двете фракции обаче продължиха в кулоарите..." - в. „Стандарт".

„Коментар на Волен Сидеров във в. „Демокрация" от 1991 г. стана повод за поредния безумен скандал между депутати на „Атака" и Патриотичния фронт днес в парламента...
Въпросната статия бе публикувана в блога на Иво Инджев.
Ето какво е написал Сидеров преди 24 години за съветската армия:
"Съветската армия е страж на мира" - тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на "легендарната Червена армия". Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила. Гнусотата на голямата демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде "Страж на робството до разпадане на империята".
За мен утешително и радостно е, че ще доживея това време. Както е радостно разтурването на Варшавския договор. Слава Богу, никой няма да ме защитава от "враговете на социализма".
Логично и закономерно беше това разтурване. Както е логично и закономерно това, че нито един съветски войник не участва във войната срещу Саддам. И как иначе - нали отсреща стрелят със съветски калашници. Не върви да се биеш срещу една армия, която е твоя рожба. За залива не заминаха и български кинтексаджиии, които години наред продаваха оръжие на иракския фюрер, след което се връщаха и купуваха от българския Кореком "Лада" и кожено палто за своята другарка.
Срам ме е, че нито един български войник не замина за Кувейт. Срам ме е за тези, които нападнаха Желю Желев, когато стана дума за българското военно присъствие в залива, пък макар и символично. Това са хората, които издигат паметници на своите агресори. За тях Альоша винаги е бил страж на собственото им дебелашко благополучие..." - в. „Труд".

Вестниците отделят място и на перспективата за членство на страната ни в Шенген.

„В днешния свят, когато всички говорят за бежанска вълна и терористични заплахи се получава парадоксът, че ние изпълняваме ангажиментите си - опазваме границите си, поемаме трудности, но не получаваме нещо, което се полага на страната ни и Румъния. Тук е въпрос на справедливост и правила, ако някой е изпълнил условията, трябва да има реципрочност и от другата страна и България да стане член на Шенген.
Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев при откриването на националната кампания "България в Шенген. Време е!" в Археологическия музей в столицата, информира БГНЕС.
Станишев бе категоричен, че днес се поставя нов разговор за една справедлива Европа и за еднаквото третиране на всички граждани и страни в ЕС. "Имаме нужда от този разговор и самочувствие като нация. Не веднъж всеки един от нас се е сблъсквал с третирането на българите като втора категория граждани на ЕС. Всеки е изпитвал това и забавянето на членството на България в Шенген е израз на този двоен стандарт от страна на ЕС. Това е несправедливо и не може да продължава така занапред. България е изпълнила условията за членството в Шенген и това е казано ясно от ЕК и ЕП", каза лидерът на ПЕС.
България в Шенген е лична кауза за Станишев..." - в. „Преса".

„Приемането на България в Шенген е лична кауза за лидера на ПЕС Сергей Станишев. Това призна самият той при откриването на националната кампания "България в Шенген. Време е!" в Археологическия музей в София...
"Като президент на ПЕС искам по свой начин да служа на държавата и чрез тази кауза. В Европа има много нейни приятели", обясни Станишев. Според него и премиерът Бойко Борисов споделя каузата и ще се включи в нея по подходящ начин и в подходящо време. "В днешния свят, когато всички говорят за бежанска вълна и терористични заплахи, се получава парадоксът, че ние изпълняваме ангажиментите си - опазваме границите си, поемаме трудности, но не получаваме нещо, което се полага на страната ни и Румъния", заяви Станишев..." - в. „24 часа".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини