От х:

Днес в x:

Над 150 ученици от Смолян "потънаха" в подземията на ЦЕРН

Над 150 ученици от Смолян, преподаватели и любознателни граждани, днес направиха виртуална разходка из най-голямата физична лаборатория в света- ЦЕРН, в която учени от цял свят експериментално изследват теориите за устройството на Вселената, елементарните частици и тайните на „черната дупка“.

Днес във фоайето на Планетариума в града се осъществи тристранна онлайн връзка, при която петима млади български учени показаха основните корпуси в ЦЕРН/Европейска организация за ядрени изследвания/ и представиха основната дейност на мегасъоръжението, популярно като Големия адронен колайдер. Освен публиката в Смолян, във виртуалната разходка, продължила повече от 120 минути, участваха и ученици от Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в Правец, както и гимназисти от Разлог и Търговище.

България е 20-я член на ЦЕРН и се присъединява в организацията през 1999г., а към момента там по различни поректи работят близо 100 български учени. Съоръжението се намира на 100 метра под земята на територията на Швейцария и Франция, диаметърът на колайдера е 27 км. и в него работят над 8 хиляди души. Това бяха само част от интересните факти, които инж.Атанас Батинков от Смолян разказа във видеоразходката, която иначе е почти невъзможна за обикновените хора. С негова помощ, както и със съдействието на още четирима млади български учени, публиката видя огромните „машини“, изследващи невероятната мощ на всевъзможните елементарни частици.

За експериментите ЦЕРН използва невероятните около 12 тона хелий  и това го прави най-големия в света консуматор на хелий. Само за свалянето на огромните магнити под земята, нужни за работата на колайдера, са били нужни 4 години, а хиляди учени вече десетилетия изучават тайните на енергията, в опит чрез сложни лабораторни опити, да докажат теоретичните постановки за устройството на Вселената.

Един от основните корпуси, в които частиците се ускоряват до неподозирани скорости, в търсене на тайните на свръхматерията.

Сред публиката бяха и развълнуваните родители на инж. Атанас Батинков, д-р Мария Николова и д-р Батинков.

Инж.Атанас Батинков от Смолян/седналият/ е сред основните организатори на виртуалната разходка из най-голямата физична лаборатория в света. С него се гордеят не само семейство и приятелите, но и преподавателите в кръжока по астрономия от планетариума в Смолян.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини