От х:

Днес в x:

Спират плащанията за болници без новата електронна система

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще спре плащанията към болниците, които не въведат новата електронна система до края на март. От институцията напомниха, че от 1-ви април всички болници трябва да отчитат приетите и изписаните пациенти чрез специална регистрационна система. Системата беше одобрена в края на миналата година, като болниците имаха гратисен период до 31-ви март да се подготвят за въвеждането й.

Електронната система за прием и изписване на пациенти е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът. Тя отчита двете дейности едновременно както в болничното заведение, така и директно в данните на Здравната каса в реално време. До момента обаче само 88 договорни партньори подават данни в регистрационната система, като по-малко от 50 процента от тях правят това редовно.

В пет области – Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище – няма нито една болница, която да е внедрила системата, а в други шест области има само по една. От НЗОК напомнят, че след 1-ви април Касата ще плаща само за пациентите, които са записани в новата регистрационна система.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини