От х:

Днес в x:

Данъчните следят печалбата на цветарите на едро

Държавната хазна губи годишно средно около 7 млн.лв. от укрити ДДС и преки данъци от дейността на цветарите на едро. Това показва направеният от данъчните анализ на риска за укриване на печалби от производителите или търговците с цветя и растения.

Експертите на НАП са пресметнали, че най-голяма е щетата за бюджета по Закона за данък върху добавената стойност – 4,4 млн. лв. средногодишно, следват загубите по Закона за корпоративното подоходно облагане – 1,6 млн. лв., както и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - 953 000 лева.

За периода от 2008 до 2010 година, рискът се е проявил при 1 231 търговци, които са близо 55 % от всички доставчици на цветя у нас.

Заради големите загуби и високия риск, в навечерието на женския празник 8-ми март данъчните започнаха целенасочени проверки в бранша с търговията на цветя в цялата страна.

Превантивните проверки се извършват за втора поредна година. През миналата са направени 200 контролни ревизии, в резултата на които са събрани допълнително 2,1 млн. лв. задължения на търговци към хазната.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини