От х:

Днес в x:

Депутати ще ”разследват” как е източена КТБ

С 84 "за", без нито един "против" и двама "въздържал се" Народното събрание гласува анкетна комисия за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ).
Тя ще трябва да направи проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 година, предаде БТА. 

Според вносителите - депутати от различни парламентарни групи: 

"Източването на КТБ, довело до фалита й, е най-мащабната финансова измама в новата историяна България. В резултат бяха изразходвани близо 4 млрд. лева средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в едно с допълнителни средства от държавния бюджет за изплащане на защитените депозити, а много вложители изгубиха безвъзвратно депозирани в тази банка средства".

В мотивите пише още, че от критично значение да се проследи навременността и адекватността в действията на държавните институции, които следва да имат превантивно действия и "да не допускат подобни грабежи от данъкоплатците". 

Вносителите подчертават ролята на Банковия надзор към БНБ, като се посочва, че и до този момент не е ясно дали става въпрос за индивидуални грешки или за системи проблеми в начина на работа. Не е ясно и какви действия е предприела КФН, както и ДАНС, тъй като източването на такива суми би трябвало да бъде спряно от финансовото й разузнаване. 

Временната комисия ще бъде на пропорционален принцип и в него ще влизат представители на всички парламентарно представени формации. Персоналният състав на комисията обаче не бе избран. 

По предложение на Цвета Караянчева от ГЕРБ и след прегласуване, депутатите отложиха за другата седмица гласуването, защото все още нямали готови имена. 

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт възрази с аргумента, че е важно да има такава комисия. 

"Несериозно е да казвате, че не сте готови, защото дебатът се води две седмици. Най-малкото, това НС пое ангажимент да бъде избрана международна фирма, която да разследва паричните потоци от КТБ", заяви той. 

Колегата му от ПФ Слави Бинев добави, че очаква реални резултати, а не хвърляне на прах в очите. Българският народ трябва да разбере истината, каза депутатът, който преди няколко месеца бе принуден да се откаже от шефския пост в комисията по култура и медии.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини