От х:

Днес в x:

С култ към личността Ердоган потъпква свободното слово

Голям брой турци – от ученици до известни личности, са изправени пред съдебни обвинения по драконовите закони, забраняващи обидата или неуважението по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това е причина за остра реакция на голяма част от турците, които подлагат на сериозна критика мерките, целящи задушаване на инакомислещите.

Противниците обвиняват Ердоган за увеличаващата му се мегаломания, а властите – за създаването на култ към личността на мъжа, който управлява Турция като премиер и президент от 2003 г. досега.

Адвокатът Бенан Молу от истанбулската адвокатска колегия казва, че след избора на Ердоган за президент през август поне 84 души са били обвинени, че са го обидили и за изричане на своите мисли публично или в социалните мрежи. "От повече от 20 г. съм активист за защита правата на човека, но не мога да си спомня по-лош период за свободата на словото в Турция", казва Себла Аркан, шеф в Истанбул на турската Асоциация за човешки права.

Ердоган се наслаждава на съкрушителна изборна подкрепа откакто дойде на власт през 2003 г., но репутацията му на лидер от средите на народа ерозира през последните години основно заради авторитарния му стил и нулевата му толерантност към критиката.

През февруари основната опозиционна партия СНР потърси прокарването на допълнения към член 229 от наказателния кодекс, който криминализира всяка обида срещу президента, с аргумента, че тази буква на закона "не предвещава нищо добро за демокрацията и върховенството на закона".

Активисти издигнаха призиви за прекратяване на нарушенията на човешките права по оспорвания член от наказателния кодекс, който според тях е бил използван много рядко, преди Ердоган да стане президент. "Този член се използва като оръжие за налагане мълчание на опозицията в нарушения на свободата на словото и трябва да бъде премахнат веднага", казва Аркан. Ердоган, който самият беше затворен за четири месеца през 90-те години на миналия век за рецитиране на ислямска поема , което беше оценено като подбудителство към религиозна омраза, съдеше журналисти и карикатуристи за злословия по негов адрес, когато беше премиер.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини