От х:

Днес в x:

Дългът на България скочи с 3 млрд. евро за година

В края на януари тази година държавният дълг е 10.628 млрд. евро, сочат данните на Министерството на финансите, публикувани вчера. Точно преди година страната ни дължеше само 7.686 млрд. евро, което значи, че за 12 месеца външните и вътрешните борчове са пораснали с 2.942 млрд. евро (5.754 млрд. лева), пише „Сега". Увеличава се не само сумата, но и тежестта на дълга спрямо икономиката.

През януари вземанията на кредиторите вече са 25.2% от брутния вътрешен продукт на България. За сравнение - година по-рано съотношението бе 18.4 на сто.

Само през декември правителството пласира на вътрешния пазар ценни книжа за малко над 800 млн. евро (1.619 млрд. лв.). Освен това държавата изтегли 1.5 млрд. евро външен мостов заем от 5 банки, който трябва да бъде върнат през тази година. Част от тази сума отиде във Фонда за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на защитените депозити от КТБ, а друга част беше предоставена като държавна помощ на Първа инвестиционна банка.

Според плановете на финансовото министерство през настоящата година на международните пазари ще бъде пуснат дълг в размер до 3.5 млрд. евро, а на вътрешните - 950 млн. лв. Набирането на външно финансиране ще стане на два транша - през пролетта и есента. След като парламентът вече ратифицира програмата за пускане на дълг през следващите три години, министърът на финансите Владислав Горанов ще представи новите книжа пред инвеститорите. Продажбите на еврооблигации са част от тригодишната програма на България за набиране на до 8 млрд. лева, в която асистенти на правителството по емисиите ще са банките Citi, HSBC, Societe Generale и Unicredit. Роуд шоуто на Горанов ще започне още на 16 март и ще мине през финансовите центрове на Европа - Лондон, Франкфурт, Мюнхен, Виена и Париж.

На 15 януари външният дълг на България намаля с 1.8 милиарда лева, след като бяха изплатени емитираните по времето на кабинета "Сакскобургготски" глобални облигации, с които пък навремето бяха заменени необслужвани стари борчове на страната от времето на социализма. Освен това МФ плати 198.8 млн. лв. лихви - от тях над 113 млн. лв. по външни заеми и 85.7 млн. лева.

Към края на януари 4.282 млрд. евро са от задълженията към местни кредитори, а 6.346 млрд. евро са външен дълг.

През последната година външният дълг расте много бързо - с 58%, или 2.322 млрд. евро увеличение. Вътрешният дълг се е качил със 17%, или 620.6 млн. евро за година.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини