От х:

Днес в x:

Трансплантация на цяло тяло?

Първата трансплантация на цяло тяло, при която  нечия глава може да се пришие към тялото на донор, може да се случи само  след 2 години, твърди скандален хирург, цитиран от БГНЕС.

Серджо Канаверо от Торинската група за напреднала невромодулация в  Италия вярва, че методът може да спаси живота на болни от рак, или хора,  чиито нерви и мускули са атрофирали, съобщи сп. "Ню Сайънтист".

Такава операция била извършена през 1970 г. с ограничен успех върху  маймуна. Тогава хирурзите не съединили гръбначният стълб и животното не  можело да се движи. Маймуната живяла само 9 дни, докато имунната система  на тялото й отхвърлила главата.

"Мисля, че сме достигнали време, когато всички технически аспекти са  възможни. Ако обществото не го иска, няма да го направя. Но ако хората в  САЩ или Европа са против, това не означава, че няма да го направим  другаде. Опитвам се да подходя правилно към това, но преди да направиш  каквото и да е, първо се увери, че хората ще те последват", заяви г-н  Канаверо.

Други хирурзи обаче са скептични.

"Това е толкова голям проект, възможността той да се осъществи е нищожна. Не мисля, че ще проработи, има прекалено много проблеми с тази  процедура", заяви Хари Голдсмит, професор по неврохирургия в Калифорнийския университет.

Патриша Скрипко, невролог от болница "Салинас вали", също има съмнения,  че операцията е възможна, но заявява: "Ако изобщо може да се присажда  глава, това ще се прави много рядко. Няма да се случи, защото някой си  казва, че е стар, има артрит и иска ново тяло, което изглежда и работи  по-добре".

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини