От х:

Днес в x:

Разработват гривна, която предупреждава за потъващо дете

В Томския политехнически университет се разработва гривна, предупреждаваща родителите, когато детето им започне да потъва, предаде РИА "Новости".

Гривната ще бъде настроена така, че да не вдига лъжлива тревога, ако момченцето или момиченцето просто си плува или се гмурка. Специални датчици, защитени от херметичен корпус, ще отчитат паническите размахвания на ръцете и учестеното сърцебиене. Ако те определят, че детето е в опасност, веднага ще предадат сигнал на специалните гривни, създадени за родителите.

"Случaите, когато майките или бащите се разсейват само за секунди, а децата вече не се виждат никъде, за съжаление са много", разказва Андрей Колчанов, аспирант на Томскияполитехнически университет, един от авторите на проекта заедно със студенти отСоколовския институт за науки и технологии. „Ние предвиждаме да снабдим устройството си и с индикатор, който ще се задържа на повърхността на водата и ще показва на кое място потъва детето. Това ще увеличи шансовете за спасяването му".

От Томския политехнически университет обясняват, че гривната ще подава сигнал, докато детето се държи над повърхността на водата. Това ще позволи да се реагира още в първите секунди.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини