От х:

Днес в x:

Обичайни храни и напитки, които скоро няма да можем да си позволим

Хората от развитите държави са свикнали да приемат много неща за даденост, особено що се отнася до храните, напитките и обществените услуги. Затова и в много по-малка степен се замислят за последиците от неразумното, неустойчиво производство на стоки, от неограниченото консуматорство, от това, което причиняваме на природата. Населението по света продължава да расте, а с него и потреблението. Наред с климатичните промени, това ще доведе до недостиг (и съответно поскъпване) на някои стоки, които днес възприемаме като нещо съвсем достъпно. Вижте за какво ще трябва да бъркаме все по-дълбоко в джоба си в близко бъдеще:

Текила

Тази алкохолна напитка и днес си е доста скъпа. В последните години обаче намаляват посевите на кактусите, от които се прави тя. Проблемите в икономиката на Мексико и изоставянето на земеделието на малко по-заден план също допринасят за редуцирането на кактуси, което пък ще понижи количеството произвеждана текила.

Мед

Пчелите изчезват. Има множество теории на какво се дължи това, но нито една още не е изцяло доказана. Опасността за Земята в резултат на това явление е огромна. Част от нея е фактът, че произведеният мед ще става все по-малко, ще се търси все повече и ще поскъпва прогресивно.

Шоколад

Не е лесно да се отглеждат какаови зърна, изисква много време и усилия в горещ климат и работата не може да бъде прехвърлена на машини. Климатичните промени влияят и на този продукт, а търсенето е толкова голямо, че предлагането вече не може да го удовлетвори. Затова и истинският шоколад – черният – ще намалява, а цената му ще расте.

Вино

Консумацията се увеличава, производството намалява – това е ситуацията при виното в световен мащаб в момента. Това се забелязва най-вече в Европа, където производството се е свило с 10% в последните години. Причината отново е в промяната на времето, която влияе на реколтите. За съжаление вероятността процесът да се обърне скоро е малка.

Прясна вода

Най-ценното нещо, което възприемаме като даденост. Притеснения за недостиг на вода обаче се появяват навсякъде по света, не само в развиващите се страни (такива има например в американския щат Калифорния). А неотдавна някои големи корпорации отказаха да признаят, че достъпът до вода е човешко право и започнаха да изкупуват водни ресурси. Всичко това сочи, че в бъдеще водата ще стане по-скъпа от злато.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини