От х:

Днес в x:

С молебен, литийно шествие и нов паметник честваха 3 март в Смолян

С откриването на паметник на генерал Черевин, Смолян тържествено отбеляза 137 години от свещената българска свобода

С благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св.Никола” в кв.Устово в Смолян започнаха тържествата за Трети март. Там преди 137 години местното население посреща руснаците през 1878 г.

Сдружение „Родопски хайдути” проведе литийно шествие от църквата „Св.Никола” до пл. „Възраждане”, където прозвуча вокално изпълнение на химна на България от певеца от Смолян Петър Петканов.

Ежегодно на 3 март смолянчани се събират на площада в Устово, тъй кат оот там влизат руските войски, начело с генерела Пьотр Черевин.

Кметът на Общината благодари на инициаторите за изграждане на паметника и призова да: „ събудим духа си на родолюбци и дано героизмът на предците ни окуражава в името на България”.

Бронзовият барелеф на генерал Черевин е дело на местния скулптор Ангел Бебелеков, а средствата са събрани от дарения от местни хора и фирми. Община Смолян е подпомогнала тази инициатива, а предложението за издигането му е направено от читалищното настоятелството и от жителите на квартала, и е одобрено от Общински съвет – Смолян на заседание, проведено на 30 октомври 2014 г.

Паметникът на видния руския генерал откриха областния управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов и доц. Христо Гиневски.

Програмата продължи с почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон в Смолян.

Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха паметника на генерал Черевин с венци и цветя .

Официални гости на тържественото честване на Трети март бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова , Петър Кадиев, областният управител Недялко Славов, представители от Руското посолство, общински съветници и общественици.

Тържеството продължи с празничен концерт на самодейни състави. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини