От х:

Днес в x:

Учени: На спътник на Сатурн има живот

Уникално откритие са направили американски учени, които по експериментален път са доказали възможността на Титан, спътник на Сатурн, да има различни от тези на Земята форми на живот, пише Science Advances.
От статията става ясно ,че химици и инженери от университет „Корнел” в град Итака, щат Ню Йорк са успели да моделират клетъчна мембрана, състояща се от молекули на въглерод, азот и водород- все компоненти, които се срещат в „моретата” на Титан.

Мембраната е способна да функционира при екстремни за човека условия като ниски температури и течен метан. Създадената клетка получи името „azotosome" и от нея е напълно възможно да се създадат доста по-висши организми.

Според последните проучвания именно клетъчната мембрана е била и в основата на живота на Земята. Нейната поява отделило бъдещата клетка от обкръжаващата я среда и създала възможност за обмяна на веществата – началото на биологичната еволюция.

Учените планират да проведат следващ експеримент, като поставят създадените изкуствени клетки в метанова среда. Те очакват проучванията им да бъдат потвърдени от планираната от НАСА космическа експедиция през 2040 година, когато сонда ще бъде изпратена на Титан за проучване на този интересен спътник на Сатурн.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини