От х:

Днес в x:

10 причини да се гордеем, че сме българи

Днес е 3 март. Имаме милион причини да се гордеем, че сме българи: азбуката на Светите солунски братя св. св. Кирил и Методий, прабългарският календар, Мадарският конник, Орфей, тракийската цивилизация, киселото мляко. Дали сме на света първото научно откритие - металообработването, и първото шлифовано злато - варненското. Създали сме първите градове в Европа. Дело на българи са компютърът, хапчето антибебе, нивалинът, ксероксът, въздушната възглавница, телефонният секретар. И куп други неща, за които невинаги си даваме сметка. "Стандарт" припомня още 10 от тях.

1. България

България е най-старата от съвременните държави в Европа, чието име е непроменяно от основаването й.

2. Нямаме пленено знаме

За 60 години България успява да води пет войни. Не всички те завършват с победи, но пленено на бойните полета българско знаме няма. С което не може да се похвали нито една друга армия в света. Докато във Военния музей се пазят 62 пленени вражески полкови щандарта.

3. Първата жена в боен полет

По време на Балканската война (1912-1913) Райна Касабова е на 15 години и служи като доброволка в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. тя взема участие в боен полет със самолет "Воазен" с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Излитат от аеродрум "Мустафа паша", като полетът им продължава 43 минути. От самолета Райна хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин. Нейното име носи ледник на Земя Греъм в Антарктика.

4. "Време разделно"

Най-известният български роман в световната литература - "Време разделно", е написан от акад. Антон Дончев само за 45 дни. Издаден е 17 пъти у нас. Преведен е на 28 езика и по света има над 3 милиона тираж.

5. Медът

Уникалният български мед е познат в Европа още от IX век. Сведения за износ на мед и пчелен восък за Византия има от времето на кан Омуртаг (814-831 г.) По-късно българският пчелен мед, наричан "цера Загоре", е добре познат и в средновековните италиански републики. За него пише флорентинският летописец Пеголоти, а Ватиканът постановява свещите за папските литургии да са само от български восък. У нас живеят над 400 000 пчелни семейства. Годишната продукция е над 9600 тона.

6. Билките

България е на трето място в света по богатство на лековити растения след Афганистан и Индия. В планините ни има билки, които не се срещат никъде по света. Годишно се изнасят между 12 и 15 000 тона, които се използват за лекарства и козметика.

7. Светица Олга

На огромна почит в Украйна е Великата киевска княгиня Олга - българка, родена в Плиска. Тя е родственица на цар Симеон. Управлявала е Киевското княжество от 945 до 969 г. Първата разпространителка на християнството сред украинския народ е обявена за светица.

8. Фотошопът

Един от създателите на най-използваната в света програма за обработка на снимки - фотошоп, е българин - Тодор Георгиев.

9. Правнучката на Софроний Врачански
Най-голямата поетеса, която Франция е дала на света - Анна дьо Ноай (1876-1933), е българка. Тя е правнучка на възрожденеца Софроний Врачански.

10. Архитект Синан

Синан (1489-1588) е прочут османски архитект. Според легендата това е гениалният българин Майстор Манол, роден в родопското село Широка лъка. Назначен е за пръв архитект на султан Селим и работи последователно по време на управлението на четирима султани. Негово дело са 81 джамии, сред които Султан Селим джамия в Одрин, Сюлеймание и Шахзаде, 33 двореца, 26 библиотеки, 35 бани, 7 водопровода, десетки кервансараи, чешми и гробници. Той е направил и "Баня баши" в София.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини