От х:

Днес в x:

Топ 10 на фирмите с неплатени данъци, Цигарената №1, виси към НАП с 32 млн. лв.

Цигарената фабрика „Хасково Табак” АД в ликвидация е безапелационен фаворит в списъка на фирмите с неплатени данъци в областта. Дружеството дължи за неплатени данъчни и осигурителни суми 31 629 420 лв. Данните са от официалния сайт на НАП, в който са публикувани списъци с длъжниците, към 31 януари 2015 година.

Данъчните публикуват два списъка с длъжници. И в единия, и в другия, са включени дружества, които не са платили в срок дължимите налози, по-големи от 5000 лв., не са се явили след покана в НАП, нямат вземания към банки и трети лица. В първия списък обаче са фирми, които имат наложени обезпечителни запори върху имущество. Цигарената е сред тях.

Другите местни фирми с големи задължения към хазната и наложени запори, са Бисера АД, Хасково – с дълг от 1 428 001 лв., ХРД ОЙЛ ЕООД – Хасково, което дължи 2 144 420 лв., АБ АД – Хасково, със задължения в размер на 3 110 677 лв., ВИТА ФУУДС Свиленград, което виси на хазната с 1 218 789 лв.

Останалите фирми нямат наложени запори, въпреки огромните задължения, поради липса на данни за имущество, пише в сайта на НАП.

Сред най-големите длъжници към държавата в областта са:

„Мега интернационал 2004”, Капитан Андреево – 3 459 341 лв.

„Пеев Старт-90” ЕООД, с. Славяново – 3 230 854 лв.

„Контрол ЕЛ”, Димитровград – 3 181 114 лв.

ТИ-ВИ-БИ, Димитровград – 2 508 616 лв.

МЕГИ ТРАНС, Харманли – 1 545 413 лв.

Дарк Агро, Хасково – 1 310 923 лв.

Йордан Йорданов – Стоян Марин, с. Иваново, харманлийско – 1 270 684 лв.

„Монтания” ЕООД, Хасково – 1 124 276 лв.

ЕТ „Мариан Антонов”, Хасково – 1 124 034 лв.

„КИМ Енерджи” ООД, Хасково – 1 027 220 лв.

   

От тази извадка ясно се вижда, че задълженията най-големия длъжник – Цигарената, са по-големи от борчовете на всички останали, взети заедно. Освен към държавата, дружеството има неплатени дългове и към общината. Също така е ясно, че ликвидаторите на „Хасково Табак” едва ли ще успеят да погасят задълженията му с продажба на активите, съдейки по провалените досега търгове. Това е и може би най-големия грабеж на прехода в региона.

Голямата драма на хасковската Цигарена всъщност започва доста отдавна, още по време на тоталитаризма. По сведения на дългодишни служители, когато се започва строителствато на модерна цигарена фабрика в Благоевград, се инвестират парите на цъфтящата тогава хасковска фабрика. В онези години тя има огромен пласмент в СССР. Така че хасковските тютюнопроизводители с основание смятаха, че фабриката в Благоевград е построена с техните пари. Затова реагираха така остро, когато през 2005 година царската министърка Лидия Шулева отне лиценза за производство на цигари на фабриката в Хасково. Техните протести обаче не спряха властта. Аргументите на правителството бяха, че така ще се вдигне цената на Булгартабак, а тогава течеше поредната процедура по приватизацията на холдинга. А фабриката в Хасково щяла да се занимава с обработка на тютюн. На тази лъжа, разбира се, не повярва никой. И след броени месеци съкращенията наистина започнаха.

Според работниците обаче целта на отнемането на лиценза бе друга – да се ликвидира предприятието и да се разграби имуществото му.

А приватизацията на Булгартабак бе може би най-продължителната в мрачната история на българския преход. Процедурите бяха стопирани неведнъж от ДПС, а целта бе ясна – да попадне в ръцете на правилните хора. Така отпаднаха сериозни инвеститори като „Филип Морис” и „Бритиш Америкън Тобако”. И холдингът след няколко врътки се оказа наистина в ръцете на правилните хора – кръговете около Делян Пеевски и Цветан Василев.

Така че, макар и с много условности, може да се каже, че сегашните дългове на „Хасково Табак” всъщност са в активите на „Булгарбак”. 

А относно несъбираемите дългове на „Хасково Табак” НАП, а и всички ние, спокойно може да пием една студена вода.

Пълният списък с длъжниците можете да видите в официалния сайт на приходната агенция тук. От падащото меню трябва да изберете териториална дирекция на НАП Пловдив.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Из
    извън властта
    20 0
    15:18, 2 мар 2015

    Ти пък коя си ма, от високите етажи на властта? Селянко , тъпа!От коя власт си, на тия от маджаровските села ли си и ти, простакеро?
  • 2
    Мм
    ммм
    21 0
    15:23, 2 мар 2015
    цигарена фабрика не работи от 2004 година защо до сега не са я ликвидирали или трябваше да натрупат този дълг.
Последни новини