От х:

Днес в x:

Любимец опази Тодоровденската кушия

Мургава кавалерия си оспорваше 50-тачката


Само Любимешко съхрани традицията Тодоровден да се отбелязва с традиционната кушия. Другите обичайни центрове на конни надбягвания се отказаха я заради безпаричие я заради липса на достатъчно роми или пък достатъчни награди за ромите. Останалите ги гони апатията. В Харманли пък са привързани към датата по стария стил и ще празнуват след 14 дни. Както се очакваше, тези които не искаха да чакат толкова са абсолютни дебютанти. Като в любимешкото село Малко Градище.

Тук организират кушия за първи път. Тласък на идеята дали нароилите се напоследък роми дървосекачи. Последната партида били от подбалканския Котел където имат вековни традиции в отглеждането на различни породи коне. Прихващането им от ромската общност пък е доказателство, че циганите могат да усвоят нещо хубаво дори без бой.

7 жребеца и 2 магарета се надбягваха по импровизирания манеж на селището. За участници и зрители бе осигурена скара-бира, за победителите имаше по 50 лв награди за двете категории животни участващи в надбягването. При конете бе далеч по оспорвано, като ездачите спазиха традицията на етноса си и яздеха по индиански-без седла. При двете магаренца всичко бе въпрос не на препускане, а на количество изяден бой от клепоухите. Победи жокеят с по-голямата пръчка.

„Средствата по организацията и наградния фонд са осигурени от община Любимец. Аз не мислех, че ще се получи нещо, но бях приятно изненадана. Стана общоселски празник” сподели доволната кметица Татяна Топалова. Въпреки главните действащи лица забавата не бе в изцяло мургав характер. Доста млади момчета от българската общност се включиха в купона, но с далеч по модерни конски сили-мотори и АТВ-та. Местни рокери зарадваха малчуганите с трикове.


Г.Христов

Надбягванията бяха оспорвани

Победиха 50 нюанса черно
...и по-здраво битото магаре/на заден план/
Кметицата поздравява участниците
За всички имаше скара-бира
...и атракции от местните моторджии
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини