От х:

Днес в x:

Пет храни за щастие

Всеизвестен факт е, че храната се отразява както на физическото, така и на психическото ни здраве. В зависимост от това какво консумираме се чувстваме здрави и в добро настроение. А кои са най-подходящите храни, за да увеличим нивата на ендрофин (хормона на щастието) и да изпишем усмивка на лицата си?

 Екип от британски учени, цитирани от “Дейли мейл”, показва списък с 5 храни за щастие, както и колко точно биха спомогнали за позитивното ни настроение (от 1 до 5, като 5 точки е най-добрата оценка):

 Шоколад

 Шоколадът е всеизвестна храна, която стимулира мозъка да произвежда ендрофин (хормон на щастието) в организма. Всеки, пристрастен към вкусния десерт, с радост отхапва по няколко блокчета шоколад, а учените твърдят, че дори в малки количества шоколадът ни прави много по-чувствителни и в състояние на еуфоричност.

 Точки на щастието: 5

 Допълнителни ползи: Черният шоколад съдържа високи количества феноли и антиоксиданти, което стимулира по-доброто кръвообращение.

 Ядки

 Ядките са изключително полезни в няколко направления – освобождават ни от стреса и се грижат за здравето на сърцето и мозъка. Орехите например са богати на серотонин - това е химикал, който се съдържа в мозъка и се свързва с усещането за щастие и спокойствие.

 Точки на щастието: 3

 Допълнителни ползи: Те са богати на мазнини, което значи, че имат и много калории. Но това не е непременно лошо, а точно обратното – с по-малко количество храна можем да се снабдим с повече енергия за деня.

 Ягоди

 Тези сочни плодове са богати на витамин C, който също спомага за отделянето на ендорфин в организма. Те са още добър източник на калий.

 Точки на щастието: 4

 Допълнителни ползи: Един голям плюс на ягодите е, че съдържат антиоксиданти, които вършат чудесна работа в дните, в които искаме да изчистваме тялото си от токсини.

 Пълнозърнеста паста

 Пълнозърнестата паста е богата на фибри. В нея се съдържат още въглехидрати и протеини. Протеините от своя страна може да не ни зареждат с огромна доза щастие, но пък не ни лишават от такова, защото е доказано, че ако храната ни е бедна на протеини, това може да предизвика депресивни настроения у хората.

 Точки на щастието: 3

 Допълнителни ползи:  В пастата има и полезния витамин B.

 Портокали

 Портокалите, както ягодите, са богати на витамин C, но освен това имат високо съдържание и на витамин B.

 Точки на щастието: 4

 Допълнителни ползи: Портокалите, както и всички останали цитруси, са богати на антиоксиданти.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини