От х:

Днес в x:

В САЩ гласуваха за неутралност на интернет

С три на два гласа американската регулаторна Федерална комисия по комуникациите (ФКК) одобри налагането на нови правила на доставчиците на интернет, отнасящи се до т.нар. „неутралност на интернет“ (net neutrality).

В основата на новите регулации беше спор от една страна между доставчиците на интернет, които изтъкват, че инфраструктурата струва пари и че те трябва да могат да си върнат инвестициите – вкл. и като имат различни ценови модели, и от друга – от големи доставчици на съдържание, като „Нетфликс“ например, които са заинтересовани максимален брой потребители да имат широколентов достъп. 

Според новите правила доставчиците

не могат нарочно да блокират или да забавят трафика към легално съдържание,

или обратно – да създават по-скъпи бързи линии за достъп до „приоритетно“ съдържание в интернет, посочва Асошиейтед прес. 

Интернет е твърде важен, за да позволим на броудбанд доставчиците да определят правилата, заяви председателят на ФКК Том Уилър преди гласуването. 

Принципът за неутралност на мрежата – т.е.

всички потребители да имат достъп до интернет, който не е умишлено ограничаван,

е победа за поддръжниците на т.нар. „отворен интернет“, сред които е и президентът на САЩ Барак Обама. 

Сега Обама приветства новите правила, като заяви, че те ще защитят иновациите и ще осигурят равнопоставеност за бизнеса, и благодари на всички американци, които са писали до регулатора, за да окажат натиск по този въпрос.

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини